Prva slovenska trgovina brez embalaže

Snaga in MOL bosta skupaj z drugimi partnerji v središču Ljubljane v okviru krožnega gospodarstva in trajnostnega razvoja odprla prvo slovensko trgovino brez embalaže.
Fotografija: VisitLjubljana
Odpri galerijo
VisitLjubljana

V alternativnem nakupovalnem središču bodo naprodaj različne vrste žitaric, suho sadje, začimbe, testenine, mila, olje, stročnice, riž, kava, kakav in podobni lokalni ter pravično trgovinskimi izdelki. Kupci bodo morali embalažo prinesti od doma ali pa v trgovini kupili embalažo za večkratno uporabo. V objektu bo delovala tudi večnamenska kavarna, v kateri se bodo držali načela ponovne uporabe, upciklikliranja, pravične trgovine in socialnega vključevanja. Tudi njihova ponudba bo temeljila na pravični trgovini in čim bolj lokalnih sestavinah. Nakupovalno središče bo služilo kot točka druženja, zato se bodo tam obiskovalci lahko udeleževali različnih delavnic (npr. učenje ročnih spretnosti) in si izmenjavali stvari (npr. orodje in obleke).

Ljubljana je princip krožnega gospodarstva zagrabila z obema rokama. Poleg lanskoletne titule Zelene prestolnice Evrope, je primerjalna analiza evropske komisije pokazala, da ima Ljubljana med glavnimi mesti držav članic Evropske unije najboljši sistem ravnanja z odpadki in najvišji delež ločeno zbranih odpadkov.

Več iz rubrike

Komentarji: