Propad koalicijskih pogajanj še ne bo oslabil nemškega gospodarstva

Močno nemško gospodarstvo bo propad pogovorov o oblikovanju t.i. jamajške koalicije v Nemčiji najverjetneje prestalo brez večjih pretresov, menijo analitiki. Opozarjajo pa, da bi dolgotrajnejša politična kriza lahko zamaknila izvedbo nujno potrebnih reform, kar bi ogrozilo prihodnjo rast, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Propad pogajanj po besedah vodje gospodarskega think tanka DIW Marcela Fratzscherja glede na razlike v stališčih ni presenečenje, kljub temu pa pomeni razočaranje za nemško gospodarstvo.

Kot je opozoril predsednik zveze nemških zbornic industrije in trgovine Eric Schweitzer, to med drugim prinaša nevarnost, da bi se delo na najpomembnejših področjih za Nemčijo zamaknilo za nedoločen čas.

Na to je opozoril tudi ekonomist pri banki ING Diba Carsten Brzeski, ki pa je ob tem spomnil na primer Belgije in Nizozemske, kjer daljše obdobje brezvladja gospodarstvu ni škodovalo. "Nemška politika kljub temu ne bi smela izgubljati preveč časa, če ne želi ogroziti prihodnosti gospodarstva," je dejal.

Borzni trgi so novico sprejeli umirjeno. Na borzi v Frankfurtu je bil osrednji indeks DAX malo po 14. uri 0,06 odstotka nad izhodiščno ravnjo, evro pa je v tem času v primerjavi z dolarjem izgubil 0,09 odstotka.

Na propad pogovorov o oblikovanju t.i. jamajške koalicije v Nemčiji se je danes z zaskrbljenostjo odzvalo več evropskih držav. Francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da politična kriza v Nemčiji ni v interesu Francije, nizozemski zunanji minister Halbe Zijstra pa je dejal, da je to slaba novica za Evropo.

Propad uvodnih pogovorov nekateri že ocenjujejo kot politično krizo v največjem evropskem gospodarstvu, ki bi Nemčiji lahko prinesla predčasne parlamentarne volitve. Nemška kanclerka Angela Merkel je v odzivu danes dejala, da obžaluje propad uvodnih pogovorov, a obenem obljubila, da bo storila vse, da bo Nemčija premagala trenutno politično krizo.

Nemški BDP se je v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim povečal za 0,8 odstotka, je pokazala minuli teden objavljena in za vpliv sezone prilagojena prva ocena nemškega zveznega statističnega urada Destatis. Močno tuje povpraševanje je namreč še naprej krepilo nemški izvoz.

Več iz rubrike