Prihodnjih pet let bo peklensko vročih

Globalno segrevanje podnebja, za katerega je odgovoren človek, in naravni dvig temperature Zemljine površine bosta poskrbela za izredno vročih pet let, navaja nova študija. Od letos pa do leta 2022 lahko pričakujemo še posebej visoke temperature.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Zanje bo poskrbel dvojni učinek podnebnih sprememb in naravnih nihanj, navaja študija, v torek objavljena v reviji Nature Communications. Naravna topla faza "še utrjuje dolgoročne podnebne spremembe", je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP poudaril eden od avtorjev študije Florian Sevellec z univerze v Brestu. "Ta faza naj bi trajala najmanj pet let."

Sevellec in Sybren Drijfhout sta razvila novo statistično metodo napovedovanja, ki kaže, da bo imelo naravno segrevanje v prihodnjih petih letih približno enak učinek kot segrevanje, ki ga povzroča človek. To nakazuje na verjetnost zelo visokih temperatur zraka in površin morij.

Študija torej kaže, da se bomo morali pripraviti na večjo verjetnost "izredno toplih dogodkov" vsaj do leta 2022. Njene ugotovitve nakazujejo tudi hitro segrevanje oceanov, kar povečuje tveganje za orkane, tajfune in druge izredne vremenske pojave, navaja britanski časnik Times.

Britanski mediji sicer dodajajo, da je študija pravilno napovedala vročinski val, ki je letos prizadel Veliko Britanijo in številne druge dele Evrope in sveta. Znanstvenika sta namreč svoje delo v recenzijo reviji predložila že januarja.

Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: