Prihaja nova številka Sveta kapitala: Ljubezen 2.0.

Warren Buffet je ravno ljubezen poudaril kot največjo vrednoto. Zanimivo, mar ne?
Fotografija: Čemu dati prednost: ljubezni ali karieri? »Lahko smo razpeti, a težko je biti stoodstoten na vseh področjih hkrati.
Odpri galerijo
Čemu dati prednost: ljubezni ali karieri? »Lahko smo razpeti, a težko je biti stoodstoten na vseh področjih hkrati.

Warren Buffet, ki je vprašanje, ali naj Fed poseže po še pred kratkim nepredstavljivem ukrepu, negativni obrestni meri, označil za »najpomembnejše vprašanje v zgodovini ekonomije« – je ravno ljubezen poudaril kot največjo vrednoto. Zanimivo, mar ne?

Delova poslovna revija Svet kapitala, ki izhaja vsak zadnji četrtek v mesecu, tokrat 28. maja, ponuja nadgrajene, poglobljene in še bolj raznolike zgodbe iz globalnega in lokalnega okolja, finančnega in pravnega sveta, marketinga, prodaje in vodenja, borze in finančnih naložb, poglablja se tudi v krožno gospodarstvo, informacijske tehnologije, multimedijo, znanost in išče relevantne nasvete za kakovostnejše in svobodnejše življenje ter avtentičen poslovni življenjski slog.

V tokratni številki, ki jo lahko kupite v specializiranih prodajalnah (kje točno, si poglejte na tej povezavi) ali pa v naši spletni trafiki,  najdete zgodbe, kot so: 

O čem pišemo v tokratni številki?
 
5G: Mreža v glavi, glava v mreži

Zorana Baković se sprašuje, ali je omrežje 5G pošast, zaradi katere bodo kokoši prenehale nesti jajca, in način, da lahko Kitajska pokori Zahod?
»Ko so začeli tuji trgovci po opijskih vojnah prodirati vse globlje na kitajski trg, so morali nujno zgraditi železnico. In čeprav je moralo poraženo cesarstvo Čingov (zadnje kitajske dinastije) privoliti, da se na kitajska tla položijo prve tračnice, so imeli številni dvorni funkcionarji globoke pomisleke do parnih lokomotiv. Tam, kjer bodo vozile te pošasti, so trdili, bodo kokoši prenehale nesti jajca, ljudje bodo zbolevali za čudnimi boleznimi, hkrati pa bo to za vedno prizadelo feng šui (tradicionalno umetnost ohranjanja harmonije med človekom in njegovim okoljem).«

V ozadju na videz preprostih podatkov se pišejo pandemijske zgodbe

Jure Stojan piše o neprecenljivi moči podatkov. »Libanonsko-ameriški matematik (in filozof in finančnik) Nassim Nicholas Taleb je prepričan, da gospodarstva v času koronavirusa v glavnem ustavljajo državljani, ne pa vlade. Življenje se je denimo upočasnilo tudi na Švedskem, kjer so sprejeli najmanj stroge epidemiološke ukrepe, denimo brez množičnih omejitev gibanja. Pa so se mnogi sami od sebe raje držali doma. Prav tako so se ljudje po EU začeli več gibati, še preden so oblasti omejitve zrahljale.
 
Kako zmagati – v poslu in športu?
 
Mateja Arnež analizira zakonitosti športa, ki prav pridejo tudi v poslu. »Trdo delo. Vztrajnost. Strast. Strategija. Dober team. Recept za zmago je podoben, pa če se zanjo borite v pisarni ali na igrišču.«
»V svoji karieri sem zgrešil več kot 9000 košev. Izgubil sem skoraj 300 iger. 26-krat so mi zaupali, da bom dal zmagovalni koš, pa sem 26-krat zgrešil. Izgubljal sem. Znova in znova. In zato sem uspel,« o najpomembnejši lekciji, ki jo je usvojil na igrišču, rad pove najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan.«

Ljubezen ali kariera? Oboje hkrati gre težko


Milka Bizovičar se v članku s sogovornicami sprašuje, čemu dati prednost: ljubezni ali karieri? »Lahko smo razpeti, a težko je biti stoodstoten na vseh področjih hkrati. V vsakem življenjskem obdobju daš večji pospešek enemu od področij, pravita Saša Mrak Hendrickson in Natalie Cvikl Postružnik.
 
Posel na skupnem vzglavniku


Pija Kapitanovič ugotavlja, zakaj par v zasebnem in poslovnem življenju lahko niza neverjetne uspehe ali pa se ravno zaradi težav na poslovnem področju razide. »Ljudska modrost pravi, da posla in čustev ne gre mešati, v angleškem jeziku pa je dobro uveljavljen in v druge jezike prenesena fraza »it's not personal, it's just business«. A ko si s svojim osebnim partnerjem poleg vzglavnika delimo tudi posel, mu ob »službenih« težavah in nesporazumih tudi lahko rečemo, naj stvari ne jemlje osebno?«
 
Bodo videozmenki postali nova normalnost?

Spletni zmenki v krizi cvetijo, z njimi tudi dobički Tinderja in Match.com. Dotik je marsikje v pandemijskem času predvsem nostalgija. Kako to spreminja zmenke prihodnosti in nas, se sprašuje Simona Drevenšek.
 

Več iz rubrike