Prihaja nova številka Sveta kapitala: Globalni patchwork

Petra Kovič: Pandemija nas je postavila na rob. Odgrnila je preprogo. Odprla močno zapahnjene omare. Postavila ogledalo. Neusmiljena je. Brezkompromisno ločuje zrno od plev. Je pravi »wake up call« in »call for action« za vse.
Fotografija: Svet kapitala se je v letu 2020 preobrazil v mesečno poslovno revijo. Ponuja vrhunske poslovne zgodbe, strokovni in praktični pogled v gospodarstvo ter izviren poslovni slog.
Odpri galerijo
Svet kapitala se je v letu 2020 preobrazil v mesečno poslovno revijo. Ponuja vrhunske poslovne zgodbe, strokovni in praktični pogled v gospodarstvo ter izviren poslovni slog.

Delova poslovna revija Svet kapitala, ki izhaja vsak zadnji četrtek v mesecu, tokrat 30. julija, ponuja nadgrajene, poglobljene in še bolj raznolike zgodbe iz globalnega in lokalnega okolja, finančnega in pravnega sveta, marketinga, prodaje in vodenja, borze in finančnih naložb, poglablja se tudi v krožno gospodarstvo, informacijske tehnologije, multimedijo, znanost in išče relevantne nasvete za kakovostnejše in svobodnejše življenje ter avtentičen poslovni življenjski slog.
Svet kapitala se je v letu 2020 preobrazil v mesečno poslovno revijo. Ponuja vrhunske poslovne zgodbe, strokovni in praktični pogled v gospodarstvo ter izviren poslovni slog.
Svet kapitala se je v letu 2020 preobrazil v mesečno poslovno revijo. Ponuja vrhunske poslovne zgodbe, strokovni in praktični pogled v gospodarstvo ter izviren poslovni slog.

O čem pišemo v tokratni številki?


V tokratni številki, ki jo lahko kupite v specializiranih prodajalnah (kje točno, si poglejte na tej povezavi) ali pa v naši spletni trafiki (tukaj), najdete zgodbe, kot so: 

Koronavirus spreminja pravila igre o tujih naložbah

Dr. Sandra Damijan piše o tem, kako covid-19 še naprej pustoši po svetovnem gospodarstvu in omejuje poslovanje. Vrednost delnic na borzah je padla in mnoga podjetja se morajo spoprijeti z veliko gospodarsko škodo, ki je nastala. V transakcijskem prostoru vlada negotovost, saj so potencialni vlagatelji zelo previdni pri zavezah k pomembnim transakcijam.

Strah pred tujimi investicijami?

Strah pred tujimi naložbami ima že dolgo brado in izhaja iz strahu domačih gospodarskih in političnih elit, da bodo zaradi tuje konkurence izgubile tržne deleže, rente in politično moč, piše Marko Vidrih. Neposredne tuje naložbe (TNN), ki so še posebej pomembne za države v razvoju, bodo letos verjetno upadle za 40 odstotkov, po analizi Konference Združenih narodov o trgovini in razvoju (Unctad) pa trend ne kaže na vrnitev k prejšnjim stopnjam rasti.

Kje je povezava med gospodarstvom in kapitalskim trgom?

Dandanes marsikoga pre­plavlja nelagoden občutek pri dojemanju inter­akcije med največjim trgom kapitala na svetu in največjim gospodarstvom na svetu. Zdi se, kot da »wall street« nadaljuje pot v prihod­nost, ne oziraje se na tegobe »main streeta«, piše Roman Zidarn, glavni ekonomist na Triglav Skladih in dodaja: Nelagodje krepi bodisi nezmožnost povezati trenutne razmere s primerljivimi v preteklosti, bodisi je v ozadju nekaj, kar ima značilnost iracionalnega.

Demografski sklad ni rešitev za pokojnine

Slovenska pokojninska blagajna bo stabilna do leta 2020, so obljubili reformisti, ko so sprejemali zadnjo pokojninsko reformo, ki je začela veljati leta 2013, piše Pija Kapitanovič. V tem zakonu je bila do leta 2014 predvidena ustanovitev demografskega rezervnega sklada, ki pa luči sveta še ni ugledal.

Pametni in neumni konflikt

Čeprav sem po značaju volk samotar, se kot socialno bitje gibljem tudi znotraj posameznih jatic. Po svoji profesiji med pravniki. Pravnikom konflikti niso tuji, nasprotno, v njih se znajdemo kot ribe v vodi. Smo kot morski psi, ki v konfliktu zavohamo kri. Pardon, biznis – vsako olepševanje tega bi bilo navaden blef. Je pa res, da so med nami tudi razlike. Nekateri konfliktov ne podpihujemo, drugi to počnejo s posebnim veseljem. Teh ni na seznamu tistih, s katerimi bi šel z veseljem na pivo, v kolumni piše mag. Boštjan J. Turk.

Reka je močnejša od ovire na njeni poti

Mag. Janez Žezlina se v svoji kolumni sprašuje: Ali je močnejša reka ali ovira na njeni poti? Ali je moč reke v moči vode ali v moči izogibanja oviram? Reka vedno najde svojo pot, pa če jo na njej čaka še tako velika sprememba. Ali je torej reka bolj struktura ali je bolj sprememba ali je celo oboje? In ali je naša organizacija lahko kakor reka, fluidna (kot vodni tok, ki se je sposoben prilagajati) in strukturirana hkrati (kot struga reke, ki jo usmerja)?

Za novo kariero po 50. letu absolutno ni prepozno

Pogosto slišimo, da so petdeseta leta nova trideseta in šestdeseta nova štirideseta. Ali to velja samo pri ohranjanju mladostnega videza in vsesplošne kondicije ali tudi na področju kariere? V kolumni odgovarja Tatjana Kolenc.

ZDA v tekmi za prvenstvo v 5G

Iz New Yorka se je oglasila Barbara Kramžar, ki navaja, da nova generacija brezžičnih povezav ne bo le močno spremenila naših življenj, ampak tudi vplivala na mednarodne odnose.

Slovenija še vedno brez strategije digitalizacije

V času epidemije je v šolah in na delovnih mestih primanjkovalo tako opreme kot digitalnih orodij. Ljudje niso bili navajeni na nov način dela. Javna uprava že ponuja kar nekaj digitalnih storitev, a kaj, ko pogosto niso prilagojene uporabnikom, ob tem pa v Sloveniji primanjkuje tudi digitalnih veščin za njihovo uporabo, piše Aljoša Črnko, ki se je pogovarjal s predsednikom Slovenske digitalne koalicije Igorjem Zorkom.

Naslednje poglavje knjige, ki jo poslušate

Svet kapitala na spletni strani že lahko poslušate. No, članke lahko tudi berete, a po novem jih lahko prav tako poslušate. Za to skrbi bot ali robot. To je high-tech, ki že spreminja bralne navade. Ne le Branje časnikov, ampak tudi knjig. Matejo Arnež zanima, koliko knjig boste poslušali v poletju 2020?

... In še mnogo več. 


*Ob naročnini dobite tudi dostop do vseh zaklenjenih vsebin na spletnem portalu Svetkapitala.si ter možnost brezplačne udeležbe na enem izbranem poslovnem dogodku družbe Delo. 

V letu 2020 lahko izbirate med naslednjimi dogodki: Šport 2020, Zdravje 2020 (oboje september), Mobilnost 2020, Izvozniki 2020 (oboje oktober), Delove Podjetniške zvezde 2020 (november.)

Več iz rubrike