Prihaja nova številka Sveta kapitala: Sočutje

Formalna definicija empatije je sposobnost prepoznavanja in razumevanja situacije, občutkov in motivov drugega. ... Toda študije empatijo povezujejo tudi z uspešnostjo najboljših voditeljev ter izboljšanim poslovanjem podjetja v vse bolj raznoliki delovni sili.
Fotografija: Svet kapitala, pposlovna revija Dela. 
Odpri galerijo
Svet kapitala, pposlovna revija Dela. 

Delova poslovna revija Svet kapitala, ki tokrat izide 27. avgusta, ponuja nadgrajene, poglobljene in še bolj raznolike zgodbe iz globalnega in lokalnega okolja, finančnega in pravnega sveta, marketinga, prodaje in vodenja, borze in finančnih naložb, poglablja se tudi v krožno gospodarstvo, informacijske tehnologije, multimedijo, znanost in išče relevantne nasvete za kakovostnejše in svobodnejše življenje ter avtentičen poslovni življenjski slog.

Svet kapitala, pposlovna revija Dela. 
Svet kapitala, pposlovna revija Dela. 

O čem pišemo v tokratni številki?

V tokratni številki, ki jo lahko kupite v specializiranih prodajalnah (kje točno, si poglejte na tej povezavi) ali pa v naši spletni trafiki (tukaj), najdete zgodbe, kot so: 
 

Brez empatije ni (poslovnega) preživetja

 
Ena od človekovih značilnosti, o katerih se v zadnjih letih vedno več govori, je empatija. Poudarja se njen pomen za uspešno poslovanje v sodobnem svetu. Empatijo preučujejo in o njej pišejo filozofi, nevroznanstveniki, ekonomski zgodovinarji, specialisti za oglaševanje, psihološki in poslovni svetovalci ... Študirajo jo na univerzah, ustanavljajo se empatične poslovne akademije, v Londonu deluje Muzej empatije in tako naprej, piše Milan Ilić.
 

Algoritmi vs. androritmi

 
Po eni strani katastrofične novice (od Bejruta, vremenskih ujm, slabih gospodarskih prognoz in vsega enoumja okoli virusa do dveh obletnic ene največjih norij človeštva: Hirošime in Nagasakija), ki vejejo iz medijskih poročil in nakazujejo, da je trenutna poslovno-družbeno-ekološka paradigma vedno bližje svojemu koncu in da človeštvo oziroma naša Gaia kličeta po preobrazbi – mentalni, duhovni, čustveni ter seveda ekološki oz. naravovarstveni.

Po drugi strani razmišljanje okoli provokativne in navdihujoče knjige švicarskega futurista Gerda Leonarda (Tehnologija vs. človeštvo), ki v času, kot ga sam pronicljivo poimenuje »hellven« (skovanka iz dveh besed: hell – pekel in heaven – nebesa) napoveduje nezadržni trk t. i. algoritmov in androritmov. Kaj bo prevladalo, se v kolumni sprašuje mag. Janez Žezlina.
 

Vse je nečesa strah

 
Mateja Arnež piše o strahu. Česa je strah vas? Kako razlikovati med strahom in tesnobo? Kateri strahovi so najpogostejši? Zakaj sta strah in tesnoba koristna in predvsem kako ju obvladati?
 
To so vprašanja, na katera po nedavnih dogodkih in ob dejstvu, da kot družba postajamo vse bolj prestrašeni in tesnobni, potrebujemo odgovore bolj kdaj prej.
 

Empatija = aroha

 
Danes, mogoče bolj kot kdaj prej v sodobni zgodovini, potrebujemo empatijo, v svoji kolumni piše dr. Matevž Rašković.  Na to ga je v teh čudnih časih opomnila novozeland­ska premierka Jacinda Ardern, ki je 26. julija letos praznovala komaj 40. rojstni dan.
 

»Podjetja, ki pri zaposlenih spodbujajo veselje do dela, spreminjajo svet«

 
Barbara Kramžar, dopisnica iz ZDA, se je o pomembnosti empatije v podjetjih in gospodarstvu pogovarjala z dr. Jaysonom Boyersom z ameriške ustanove Rosemont College.
 

Empatične tehnologije: od digitalne preobrazbe do modrosti umetne inteligence

 
Kako v današnjem kaotičnem svetu razumeti prehod od analognega v digitalno, ostaja za mnoge nerešljivo vprašanje. Dr. Lucija Mulej je odgovore iskala v intervjuju z Gregorjem Potočarjem, ki je v skoraj 25 letih utrdil svoj sloves odlično strokovno podkovanega menedžerja v IT-panogi. Zadnja štiri leta vodi SAP SlovenijA, predlani pa je prevzel tudi operativno vodenje SAP v južni in Vzhodni Evropi.
 

Voditi kot človek

 
Vsak človek živi svojo resničnost. Resničnost, ki je povezana z vzgojo, izkušnjami, družbenim okoljem, prepričanji, vrednotami, prehojeno potjo. To je edina resničnost, ki jo bomo kadarkoli poznali do potanko­sti. Ko vstopamo v odnose, nam kroji filter, skozi katerega doživljamo in vrednotimo druge. Če želimo resničnost drugih spoznati čim bolj pristno, mimo omejitev lastnega filtra, moramo vklopiti empatijo, svojo psihološko sposobnost vživljanja v resničnost druge osebe, pogosto pojasnjeno s prispodobo »stopiti v čevlje drugega«, piše Mojca Križnar.

... In še mnogo več. 


 

Več iz rubrike