Pričakovanja za leto 2020

Leto je bilo za delniške trge pozitivno. Kakšna so vaša pričakovanja za prihodnje leto? So tečaji že prenapihnjeni?
Fotografija: Foto Pixabay
Odpri galerijo
Foto Pixabay

Ne samo leto, za nami je izjemno desetletje, ki se je začelo s kar osmimi zaporednimi pozitivnimi leti (če gledamo ameriški trg, ki velja za benchmark). Prvo negativno leto je bilo leto 2018, ko je ameriški indeks S&P 500 izgubil dobre štiri odstotke. To pomeni, da bo kar devet od desetih let tega desetletja pozitivnih za vlagatelje. Dogajanje znotraj posameznega koledarskega leta je bilo resda večkrat bolj razburljivo, kakor kažejo številke, vendar se dolgoročni vlagatelji z dnevnimi nihaji ne bi smeli ukvarjati.



Številni opazovalci sicer pravijo, da je trg umetno napihnjen in je rast posledica politike centralnih bank, odkupovanja lastnih delnic, in da ni podprta s fundamenti. Pri podrobnem pregledu pa dobimo popolnoma drugačno sliko: rast zadnjega desetletja je bila skoraj v celoti posledica fundamentov. Legendarni investitor Jack Bogle je v letih pred smrtjo predstavil formulo, s katero je lahko izračunal, ali je rast posledica fundamentov ali špekulacij. Glede na to formulo so bili za rast tečajev delnic v zadnjem desetletju v 97 odstotkih primerov odgovorni fundamenti, špekulativni nakupi pa so pripomogli le k trem odstotkom vse rasti, ki so je bili deležni vlagatelji.


Zgornji podatek seveda ne pove veliko o prihodnjih donosih, razen tega, da vrednotenja niso preveč napihnjena (čeprav so visoka). Za to, da bi lahko poskusili napovedati prihodnja gibanja, je treba pogledati trenutne podatke in pričakovanja. Vrednotenja, obravnavana v prejšnjem odstavku, lahko v svoji napovedi že upoštevamo. Drugi pomemben dejavnik je rast svetovnega gospodarstva. Ta bo, kakor navajajo vse inštitucije, pozitivna, čeprav pod dolgoročnim povprečjem; na pozitiven obrat pa kažejo tudi kazalci, ki merijo proizvodno aktivnost. Če se bodo nakazale težave, bodo na pomoč priskočile tudi centralne banke in z izjemo ECB imajo druge še precej prostora za lajšanje bolečin. Kaj pa dobički podjetij? Ne nazadnje so ti še najbolj pomembni za prihodnjo rast cen delnic. Tudi na tem področju, čeprav počasnejša, bo rast ostala pozitivna.
Glede na vse zapisano bi zelo težko verjel, da bomo leto 2020 končali nižje, čeprav je verjetnost za dvomestno rast tečajev precej majhna. Na mestu je tudi opozorilo, da negativnega scenarija kljub vsemu ne gre izključiti, saj so trgi v tem trenutku bolj občutljivi na morebitne negativne novice. Z gotovostjo lahko napovem le, da bodo nihanja delniških tečajev v letu 2020 večja, kot smo jih bili vajeni letos.


Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh po elektronski pošti.

Več iz rubrike