Pribitek na italijanske obveznice najvišje po letu 2013

Zahtevani donosi italijanskih državnih obveznic zaradi politične negotovosti v državi rastejo. Razlika med zahtevano donosnostjo za italijanske in nemške desetletne državne obveznice je dosegla 2,33 odstotne točke, kar je največ v skoraj petih letih.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Politična negotovost v Italiji negativno vpliva na finančne trge. Zahtevana donosnost italijanskih desetletnih obveznic je danes dosegla 2,61 odstotka, potem ko je je bila še v petek pri 2,06 odstotka, medtem ko je zahtevana donosnost nemških desetletnih obveznic pri 0,38 odstotka. Pribitek italijanskih na nemške referenčne obveznice je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tako najvišje po novembru 2013.

Osrednji indeks milanske borze FTSE MIB, ki je v začetku trgovanja poskočil, je trenutno okrog dva odstotka pod izhodiščem. Na udaru so predvsem delnice italijanskih bank, ki veljajo za ene bolj problematičnih bank v območju evra.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je sicer danes ekonomistu Carlu Cottarelliju podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade, ta pa bo oblikoval začasno vlado do predčasnih volitev, ki bodo najkasneje v začetku prihodnjega leta.

Več iz rubrike