Prevelika javna poraba omejuje naložbe v okolje

V zadnjih treh mesecih so razmere v proračunu bistveno slabše kot lani. Denarja iz proračuna za obnovo ne bo dovolj.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Zaradi hitrega povečevanja javne porabe bo država v proračunu vse težje našla sredstva za sanacijo poplav in okoljske rešitve. Že letošnje pol milijarde evrov za odpravo neposredne škode je pretežno pridobljene z novim zamikom naložb v okviru podnebnih in okoljskih ciljev.

Dobre pol milijarde evrov, kolikor namerava vlada letos nameniti za odpravo škode po naravnih nesrečah, zadošča za zasilno vzpostavitev normalnih razmer, ne pa tudi za temeljito sanacijo, ki bi jo morala izvesti v prihodnjih letih.

A težava je v tem, da je pričakovana rast tekoče proračunske porabe, ki bo posledica ukrepov v zdravstvu (vključno z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja), spremembe plačnega sistema javnega sektorja, uvajanja dolgotrajne oskrbe in še nekaterih potez vlade, opazno poslabšala razmere v proračunu. Pri tem pa se slabšajo tudi gospodarske razmere. Razpoložljivih sredstev za naložbe je vse manj. Država ima težave tudi s pridobivanjem evropskih sredstev, ker ta večinoma zahtevajo sofinanciranje. Bo država znova zgolj krpala luknje?

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike