Prepoved dizelskih vozil v mestnem središču napovedala še županja Rima

Vse več evropskih mest se v boju proti onesnaženemu zraku odloča, da bodo mestna središča zaprla za dizelska vozila. Trendu bo po napovedi županje Virginie Raggi z letom 2024 sledil tudi Rim.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Raggijeva, sicer članica Gibanja pet zvezd, je prepoved dizelskih vozil v središču italijanske prestolnice napovedala na svetovni konferenci Ženske za podnebje, ki je potekala v Mehiki. "Od leta 2024 bo uporaba dizelskih vozil v centru Rima prepovedana," je nato zapisala na svojem Facebook profilu.

Uporaba dizelskih vozil sicer v Evropi pada že več let, pri čemer se avtomobilski proizvajalci soočajo z vedno večjimi pritiski po vrnitvi k bencinskim motorjem in vlaganju v razvoj električnih vozil.

Pred dnevi so mediji poročali, da naj bi italijansko-ameriška skupina Fiat Chrysler že napovedala, da namerava v luči padca povpraševanja in rastočih stroškov z letom 2022 prenehati uporabljati dizelske motorje.

Pred dnevi je avtomobilski industriji nov udarec zadalo nemško zvezno upravno sodišče v Leipzigu, ki je odločilo, da je prepoved starejših dizelskih vozil v mestnih središčih zakonita.

Več iz rubrike