Premier in ministri danes z vodilnimi gospodarstveniki

Premier Miro Cerar in ministri se bodo danes na Brdu pri Kranju srečali z vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki. Namen dogodka je, da vlada in gospodarstveniki spregovorijo o potrebnih rešitvah za dvig mednarodne konkurenčnosti Slovenije, utrditev zaupanja in dodatno okrepitev gospodarske pobude.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

Z resornimi ministri bodo organizirana omizja, med drugim na temo poti do novih investicij, odprave nekonkurenčnih elementov davčnega okolja, prometne infrastrukture kot temelja za konkurenčnost gospodarstva, izzivov na področju zaposlovanja, krepitve zaupanja gospodarstva v pravosodni sistem, povezovanja izobraževanja in gospodarstva, sprememb v zdravstvu in gradbene zakonodaje. Na omizjih naj bi poskusili doreči tudi naslednje korake za uresničitev dogovorjenega.

Na vladni strani bodo na dogodku poleg predsednika vlade predvidoma sodelovali tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, infrastrukturni minister Peter Gašperšič, pravosodni minister Goran Klemenčič, šolska ministrica Maja Makovec Brenčič, ministrica za delo Anja Kopač Mrak, zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc in ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Na seznamu gospodarstvenikov je medtem okoli 80 imen. Med temi je najti prvega moža družbe BSH Hišni aparati in novega predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Boštjana Gorjupa, prva moža Krke in Leka Jožeta Colariča in Vojmirja Urlepa, prvega moža Mercatorja Tomislava Čizmića, predsednike uprav nekaterih največjih državnih podjetij - Petrola (Tomaž Berločnik), Telekoma Slovenije (Rudolf Skobe) in NLB (Blaž Brodnjak) ter podjetnika Iva Boscarola in Igorja Akrapoviča.

Slovensko gospodarstvo sicer beleži dobre rezultate, praktično vsi kazalci so obrnjeni navzgor. Obeti so dobri tudi za naslednje obdobje, a gospodarstveniki kljub ugodnim razmeram vlado ves čas opozarjajo na številne preostale izzive, ovire in bremena, ki Sloveniji onemogočajo, da v celoti izkoristi svoj potencial.

Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: