Predčasne državnozborske volitve bodo 3. junija

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev, ki so potrebne po odstopu premierja Mira Cerarja. Za volilno nedeljo je določil 3. junij. Rok za izvedbo volilnih opravil bo začel teči v ponedeljek.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Zakon določa, da se predčasne volitve v DZ opravijo najprej v 40 dneh in najkasneje dva meseca od dneva razpisa. Predsednik republike je imel na voljo tri možne datume za datum glasovanja - 27. maj, 3. ali 10. junij. A se je po posvetu s poslanskimi skupinami in pravnimi strokovnjaki odločil za srednjo možnost.

Kot je dejal, se mu ni zdelo prav, da bi bile predčasne volitve na 10. junij, ki bi bil že tako datum rednih volitev, če bi bile volitve 27. maja, pa bi skoraj ves prvi teden kampanje potekal v času prvomajskih praznikov in dela prostih dni.

"Možnost izpodbijanja volitev zaradi tega razloga obstaja," je dejal in spomnil, da se je to zgodilo pred štirimi leti. Ustavno sodišče mu je sicer takrat dalo prav, zdaj pa je presodil, da je že tako čas povečane politične negotovosti, zato je prav, da se odloči tako, da odločitev "ne bo vzbujala dodatnih dvomov" o datumu volitev.

Dejal je še, da upa, da bo kampanja potekala v strpnem vzdušju ter da vanjo ne bo posegal, saj svoj položaj razume kot strankarsko nevtralen. Po njegovih ocenah lahko vlada in državni zbor domače in zunanjepolitične zadeve kljub omejenim pooblastilom opravita brez njegovih posredovanj. "Samo v primeru, da bi prišlo do resnejših varnostnih razmer, ki bi terjale strateške ukrepe, bi si dovolil na posvet poklicati predsednike parlamentarnih strank. Zelo upam, da se kaj takega ne bo zgodilo in da to ne bo potrebno," je dejal. Ob tem je sicer spomnil na nočni napad na tarče v Siriji.

Pahor si tudi želi, da bi bil volilni rezultat "čim bolj jasen in bi omogočal hitro in prepričljivo sestavo nove vlade".

Več iz rubrike