Predstavitvena informacija

Pravi kredit za vaš novi dom

»Osredotočite se na realno oceno, kakšno ceno nepremičnine in kakšen obrok kredita lahko plačujete glede na prihodke in stroške," pravi bančna svetovalka.
Fotografija: »Dober stanovanjski kredit je tisti, ki vam omogoči nakup želene nepremičnine in tudi mirno življenje z mesečnimi obveznostmi." FOTO: Aleš Rosa.
Odpri galerijo
»Dober stanovanjski kredit je tisti, ki vam omogoči nakup želene nepremičnine in tudi mirno življenje z mesečnimi obveznostmi." FOTO: Aleš Rosa.

»Ljudje nismo roboti. Vsak ima svoje življenje, svojo zgodbo, želje in zmožnosti. In čeprav kdo včasih reče, da se v banki vse vrti samo okrog številk, to ne drži povsem. Smo tudi vaši svetovalci,« pove za uvod Špela Lipovšek, osebna bančna svetovalka v poslovalnici Nove KBM na Stritarjevevi ulici v središču Ljubljane.
 
»Seveda se, ko pridete k nam po ugoden stanovanjski kredit, pogovarjamo o tem, kakšne so višina kredita, obrestna mera, ročnost odplačevanja in stroški, povezani s kreditom. V Novi KBM pri tem poskrbimo, da je naša informativna ponudba razumljiva in pregledna. Če se odločite za kredit po spremenljivi obrestni meri, pripravimo tudi simulacijo vpliva povišanja euriborja na višino anuitete. Še preden pridete v poslovalnico, si lahko na spletu pripravite informativni izračun kredita, v zadnjem času lahko tudi izračunate svojo kreditno sposobnost. A s tem se naše sodelovanje pravzaprav šele dobro začne,« pojasni Lipovškova.
 
Ko pridete v Novo KBM, se s strokovnjaki ne pogovorite le o finančnih sposobnostih in morebitnih realnih omejitvah, ampak tudi o načrtih. Kakšen dom iščete? Koliko veste o gradnji nepremičnine, če gre za novogradnjo? Kako vešči ste v pravnih poslih? Kako dobro vam gre analiza družinskih financ? Kako izpostavljeni bi bili svojci, če bi se kaj zgodilo, in kako lahko zavarujete kredit? »Vse to so teme in področja, pri katerih vam lahko olajšamo pot do želene nepremičnine.«

FOTO: Aleš Rosa.
FOTO: Aleš Rosa.

 

Pomagamo skozi celoten postopek


»Osredotočite se na realno oceno, kakšno ceno nepremičnine in kakšen mesečni obrok kredita lahko plačujete glede na prihodke in stroške. Ni pa vam treba postati izvedenec za posle z nepremičninami,« svetuje Lipovškova.
Konkretno to pomeni, da banka lahko ponudi pravno pomoč, ko je treba ugotoviti, ali so urejena na primer vsa formalnopravna razmerja pri nepremičnini, ki jo želite kupiti. Podrobno se pregleda tudi kupoprodajna pogodba. Prav tako vam posredujemo seznam preverjenih cenilcev, da vam ga ni treba iskati.
 

Najprej predodobritev, šele nato cenitev


»Ilustracija, kako lahko postopek poenostavimo, je na primer sosledje dogodkov pri pridobitvi kredita,« opisuje Špela Lipovšek. »Včasih se zgodi, da kreditojemalec najprej pridobi oceno vrednosti nepremičnine pri cenilcu in to storitev tudi plača. Nato pa se v kakšni banki zaplete pri pridobitvi kredita. Naredil si je torej stroške, iz posla pa ni nič. V Novi KBM je drugače. Najprej na podlagi vseh zbranih podatkov kredit 'predodobrimo', torej že veste, da boste denar v banki dobili, če bo nepremičnina ovrednotena v skladu s pričakovanji. In šele takrat pridobite potrebno cenitev. To je preprosta sprememba, ki pa vam prihrani nepotrebne stroške in tudi negotovost v postopku.«

Dodatno zavarovanje namesto lastne udeležbe


»To je dober primer, kako vam želimo olajšati pot. Vsekakor pa ni edini,« pove Lipovškova. In katere prednosti bi še izpostavila? »Res jih ne manjka,« se nasmehne, »in vsaki stranki se približamo s ponudbo, kolikor se da. Vsak kredit je zgodba zase, prilagojena življenjski situaciji.«

Praviloma banka pri pridobitvi pričakuje, da imate tudi določen delež lastnih sredstev. Se pravi, da imate preprosto rečeno na računu nekaj denarja, ko se odločite za nakup stanovanja ali gradnjo novega doma. Vselej pa to ni mogoče. A to ne pomeni, da zato pod nobenim pogojem ne morete dobiti kredita. »Še vedno vam lahko pomagamo, ponudimo vam opcijo z dodatnimi zavarovanji. Skupaj ugotovimo, ali lahko odobrimo kredit tudi brez lastne udeležbe, da torej celoten nakup nepremičnine izpeljete z denarjem, ki ga dobite v banki. Tudi hipoteka na nepremičnini ni vselej pogoj, čeprav je kot oblika zavarovanja najpogostejša. Vse je odvisno od konkretnega primera.«
 

Obrestna mera po izbiri in prilagodljiva doba odplačevanja


Na prilagodljivost banke kažejo tudi obrestne mere. V Novi KBM so vam na voljo namenski stanovanjski krediti s fiksno, spremenljivo ali kombinirano obrestno mero ter stanovanjski krediti z izplačilom v gotovini. »Tu je odločitev, kateri je najprimernejši, vaša. Seveda pa lahko mi spet svetujemo glede na tisto, kar vemo o vas. Tako vam lahko, če vas skrbi morebitno višanje mesečnega obroka, pač svetujemo fiksno obrestno mero. Tako vam je vnaprej jasno, kakšna bremenitev vas čaka. Je pa tu res na voljo dovolj možnosti, da lahko najdete tisto, ki vam da občutek varnosti. Tudi pri odplačevanju smo fleksibilni. Če na primer ugotovite, da lahko v določenem obdobju za odplačevanje kredita namenite več denarja, kot pa znaša mesečni obrok, lahko kadarkoli po želji dodatno odplačujete del kredita. S tem si nižate glavnico, na katero so vezane obresti, pa še dobo odplačevanja skrajšate,« omeni Lipovškova še eno možnost.
 
»Dober stanovanjski kredit je tisti, ki vam omogoči nakup želene nepremičnine in tudi mirno življenje z mesečnimi obveznostmi. Prav dober občutek vse obdobje odplačevanja kredita pa je skupni cilj vas in banke. Pridite v Novo KBM, našli bomo pravega tudi za vas,« sklene naš pogovor s povabilom v banko.
 

 
Naročnik oglasnega sporočila je Nova KBM

Več iz rubrike