Poznate slovenska decembrska imena?

Med imeni prebivalcev, rojenih na zadnji dan leta, so najpogostejša Silva (164), Silvo (78) in Silvester (78).
Fotografija: Delo
Odpri galerijo
Delo

Med bolj »decembrska imena« sodijo še Štefan, Miklavž, Nikolaj ter Silvija, Nikolaja in Štefica. V preteklosti je otrok po stari ljudski navadi največkrat dobil ime tistega znanega svetnika, čigar god je bil najbližji njegovemu rojstnemu ali krstnemu dnevu. To je v precejšnji meri veljalo za otroke, rojene do 1969.

Tudi med prebivalci, rojenimi v decembru, se nekatera imena pojavljajo precej pogosteje kot med tistimi, ki so se rodili v drugih mesecih. To so Silvester, Silvo, Štefan, Miklavž in Nikolaj ter Silvestra, Štefanija, Štefka, Silva, Silvija, Nikolaja in Božica ter Otilija, Evica in Viktorija. Osebe, ki so se rodile v prazničnem času med božičem in novim letom, so zelo pogosto in precej pogosteje kot tiste, ki so se rodile v drugih mesecih leta, dobile imeni Silvester, Silvestra ali krajši različici Silvo, Silva. Štefanija in Štefan, slednji goduje 26. decembra, sta popularna med decembrski imeni zaradi prej omenjenega praznika. Eno izmed pogostejših imen sta tudi Nikolaj in Nikolaja zaradi praznika v začetku decembra. 

Med »decembrska« imena sodijo še Otilija, Viktorija in Evica, saj se pri vseh treh lahko opazi povezava med rojstnimi dnevi žensk s temi imeni in cerkvenim koledarjem ter s seznamom godovnikov. Tudi četrtina žensk z imenom Božica ima rojstni dan decembra. Moška različica tega imena, Božič, se med prebivalci Slovenije pojavi manjkrat kot petkrat.

Obstaja pa priimek Božič. Na začetku leta 2018 ga je imelo 3.370 prebivalcev Slovenije in je po pogostnosti na 14. mestu. Foto arhiv Dela

Več iz rubrike

Komentarji: