Povsem cepljenih že 100 milijonov Evropejcev, vodi Malta

Zaenkrat se je z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 cepilo 100 milijonov Evropejcev. Več kot polovica odraslih je prejela vsaj en odmerek.
Fotografija: Največji delež prebivalstva cepljenega na Malti, Madžarskem in na Cipru. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Največji delež prebivalstva cepljenega na Malti, Madžarskem in na Cipru. Foto: Leon Vidic/Delo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci pred vrhom G7 v britanskem Cornwallu prejšnji teden naznanila, da se je zaenkrat z obema odmerkoma cepiva cepilo 100 milijonov Evropejcev.

Od decembra 2020 je bilo v Evropski uniji proizvedenih že 700 milijonov odmerkov cepiva. Od tega so približno 350 milijonov odmerkov že izvozili v več kot 90 držav, je dodala von der Leyenova.
image_alt
Študija: Pripadniki plemen bolj zdravi od povprečnega Evropejca

Evropska unija si je sicer zastavila cilj, da bo do konca poletja cepila 70 odstotkov odraslih, nato pa je von der Leyenova že aprila ocenila, da bi bilo mogoče ta cilj izpolniti že v mesecu juliju.
 

Največja precepljenost na Malti, Madžarskem in Cipru


Na ravni Evropske unije je bil največji delež prebivalstva v celoti cepljen na Malti. Tam je z dvema odmerkoma cepiva cepljenih že 55,1 odstotka vseh odraslih prebivalcev. Na Madžarskem je z dvema odmerkoma cepiva cepljenih že 50,7 odstotka, na Cipru pa 36,6 odstotka prebivalstva, starejšega od 18 let, poroča European Centre for Disease Prevention and Control.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po drugi strani je bilo v Bolgariji do sedaj z dvema odmerkoma cepljenega le 11,8 odstotkov odraslega prebivalstva. Na Finskem je bilo v celoti cepljenih 14,8 odstotka prebivalcev, na Hrvaškem pa 17,5 odstotka prebivalcev nad 18 let.
 

Največje zaloge cepiva na Malti, najmanjše v Bolgariji


Glede na količino razpoložljivega cepiva vodijo Maltežani s 129 odmerkov na 100 prebivalcev. Madžarska ima trenutno na razpolago 98 odmerkov, Islandija 84 in Ciper 78 odmerkov na 100 prebivalcev, navaja Statista.

Najmanj odmerkov cepiva proti covidu-19 je na razpolago v Bolgariji (22 odmerkov), v Latviji (48), na Irskem (48) in na Hrvaškem (50 odmerkov na 100 prebivalcev).
 

Slovenija v zlati sredini


Pri nas je bilo z dvema odmerkoma cepiva do sedaj cepljenih 28 odstotkov odraslih prebivalcev, z enim pa 42,1 odstotka. V starostni skupini nad 80 let je bilo vsaj z eno dozo cepljenih 66,1 odstotka, v celoti pa je bilo cepljenje izvedeno pri 59,3 odstotka prebivalcev, še navaja European Centre for Disease Prevention and Control.

V Sloveniji imamo sicer na voljo 61 odmerkov cepiv na 100 prebivalcev.

Več iz rubrike