Povodi za nevljudnost na spletu: fizični videz in politika

40 odstotkov vprašanih je tri- ali večkrat v življenju že doživelo nezaželene spolno pozornost, spolno nagovarjanje in nezaželene stike.
Fotografija: Do nevljudnosti najpogosteje prihaja na družabnih omrežjih. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Do nevljudnosti najpogosteje prihaja na družabnih omrežjih. FOTO: Aleš Černivec

Microsoftov indeks digitalne vljudnosti (Microsoft Digital Civility Index, DSI), ki meri vsebino in ton spletnih interakcij, je na najnižji ravni v zadnjih štirih letih, so sporočili iz omenjene družbe.

Vrednost letošnjega indeksa znaša 70 odstotkov, kar predstavlja najvišjo izmerjeno stopnjo zaznane nevljudnosti na spletu od leta 2016. "Prav tako je zaskrbljujoča občutna rast zaznanih čustvenih in psiholoških bolečin ter negativnih posledic izpostavljenosti spletnim  tveganjem," so zapisali.

Najpogostejši temi, ki spodbujata nevljudno vedenje na spletu sta po omenjenemu indeksu fizični videz in politika. Obe temi je kot problematični navedlo kar 31 odstotkov vprašanih, sledijo spolna usmerjenost (30 odstotkov) ter verska in rasna pripadnost (26 in 25 odstotkov).

Raziskovalci so zabeležili pomembne razlike pri zaznavanju nevljudnosti glede na starost in spol vprašanih. Najstniki in ženske kot področje nevljudnosti najpogosteje navajajo videz (38 odstotkov), medtem ko pri vseh odraslih prevladujejo politične teme (38 odstotkov). V obeh starostnih skupinah je spolna usmerjenost drugi najpomembnejši povod za nevljudnost (30 odstotkov vprašanih).

Do nevljudnosti najpogosteje prihaja na družabnih omrežjih (66 odstotkov), sledijo spletne strani za izmenjavo vsebin in forumi (24 odstotkov),  anonimna družabna omrežja (23 odstotkov) in strani za igranje iger (20 odstotkov).

Več vprašanih kot v prejšnjih raziskavah poroča tudi o izpostavljenosti tveganjem na spletu. 40 odstotkov vprašanih je bilo na  izpostavljenih tveganju v tednu ali mesecu pred sodelovanjem v raziskavi, skoraj tri četrtine vprašanih pa so ob eni ali več priložnostih zaznale eno od 21 tveganj. 40 odstotkov vprašanih je tri- ali večkrat v življenju že doživelo nezaželene spolno pozornost, spolno nagovarjanje in nezaželene stike.

Indeks temelji na ugotovitvah raziskave Civility, Safety and Interactions Online – 2019, ki je v 25 državah po svetu merila stališča najstnikov in odraslih o svojem spletnem življenju in izpostavljenosti 21 spletnim tveganjem v štirih kategorijah: tveganja za sloves, tvegano vedenje, spolna tveganja in osebna tveganja oziroma vsiljivost. Nižja je vrednost indeksa na lestvici od 0 do 100, večja je zaznana raven spletne nevljudnosti.

Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: