Povezovanje vodi dlje

Povezovanje vodi dlje, je slogan letošnjega kadrovskega kongresa, na katerem so danes za menedžerja leta 2017 razglasili direktorja Rika Janeza Škrabca, nagrado vključi.vse, ki nadomešča priznanje do menedžerk prijazno podjetje, pa je prejelo podjetje Varis Lendava oziroma njegova direktorica Sabina Sobočan.
Fotografija: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Uroš Hočevar

Srečanje poteka v izjemno pozitivnem vzdušju. Predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik je izpostavil napovedano 4,4-odstotno gospodarsko rast, kar je po njegovih besedah izjemen rezultat. Gonilo je še vedno izvoz, ki bo letos za blizu devet odstotkov višji, kot je bil lani, optimizem pa se iz gospodarstva prenaša tudi na osebno potrošnjo, kar gospodarsko rast še podpira.

Vse to ima dober vpliv na brezposelnost, ki se že dve leti zapovrstjo znižuje, približujemo se stopnji v predkriznih letih, to je šest odstotkov. To pa je izziv za podjetja, ki čedalje teže dobijo delavce z ustreznimi znanji, posebej v nekaterih panogah.

Vložiti vso strast v povečanje produktivnosti

Zalaznik ocenjuje, da to stanje in pozitivne razmere kar kličejo po tem, da se menedžerji resneje lotijo težave, na katero opozarja OECD. In sicer, da je produktivnost v Sloveniji kar za 20 odstotkov nižja od povprečja v EU. »To pomeni, da imajo podjetja na splošno petino preveč zaposlenih. Z aktivnostmi na tem področju bodo težave s pomanjkanjem kadrov (bolj) rešljive. Zdaj je čas, da menedžerji v reševanje tega vprašanja vložijo vso svojo strast. S povečanjem produktivnosti se bodo povečale tudi plače in se približale tistim v Evropi,« je dejal Zalaznik. Pri povečanju produktivnosti lahko veliko pomaga digitalizacija, a kot je opozoril predsednik Združenja Manager, jo je treba uvajati zaradi povečanja produktivnosti in ne zato, ker je to moderno, sicer ne bo pravega učinka.

Sonja Šmuc, izvršna direktorica združenja, ki v teh dneh odhaja s te funkcije, je opozorila, da je kljub zmanjševanju brezposelnosti – novih zaposlitev je bilo v letu dni 25.000 – brez dela še vedno 17.000 mladih, kar je ob dejstvu, da so verjetno kompetentni, presenetljivo. Je pa ob tem poudarila, da je lani na družboslovnih fakultetah diplomiralo 6000 mladih, na naravoslovnih in tehničnih pa vsega 2500.

Več na Delo.si

Več iz rubrike

Komentarji: