Povečuje se obseg brezgotovinskega plačevanja

Več kot polovica Slovencev plačilne kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 61 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov. Petina prebivalcev Slovenije redno nakupuje prek spleta, kjer večinoma plačuje s kartico, kažejo rezultati najnovejše raziskave družbe Mastercard Europe.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Slovenci v povprečju uporabljajo osnovne plačilne kartice, saj te uporablja 86 odstotkov vprašanih v raziskavi MasterIndex, ki jo je za družbo Mastercard Europe konec septembra na vzorcu več kot 1000 posameznikov s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja izvedla agencija Mediana.

Kot ugotavlja raziskava, je brezgotovinsko plačevanje v porastu, vse bolj pogosto pa je tudi pri plačevanju nižjih zneskov. Dobra polovica vprašanih je namreč zneske do pet evrov pripravljena plačati s plačilno kartico. Z njo najbolj pogosto plačujejo vsakodnevne potrebščine in gorivo.

Medtem ko je bilo leta 2010 spletnih nakupovalcev okoli devet odstotkov, jih je bilo letos 20 odstotkov. Tretjina jih kupuje na slovenskih spletnih straneh, pri čemer jih nekaj manj kot polovica nakup prek spleta plača s kartico.

Zaupanje v spletno nakupovanje se povečuje, saj je 82 odstotkov vprašanih menilo, da je takšno nakupovanje varno. Odstotek nezaupanja je v primerjavi z lani padel s 45 na 41 odstotkov. Petina vprašanih redno nakupuje prek spleta, najpogosteje oblačila, obutev in dodatke, elektronske naprave, izdelke za gospodinjstvo in potovalne storitve.

Dobra petina vprašanih je tudi ocenila, da bo v prihodnjih letih v ospredju mobilno plačevanje. Za plačevanje storitev je mobilno napravo že uporabilo 23 odstotkov vprašanih, lani 21 odstotkov. Večina je z mobilnim telefonom plačevala storitve javnega prevoza, nakupe v trgovini in vstopnice za kulturne in športne dogodke.

Več iz rubrike