Potreb po uradnikih bo manj, po svetovalcih pa več

Januarja je bilo v Sloveniji 881.245 delovno aktivnih oseb, to je dobre tri odstotke več kot leto pred tem.
Fotografija: Potrebe po dodatnih kadrih zaradi upokojevanja oziroma fluktuacije so ocenili na dobra 2,5 odstotka na leto. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Potrebe po dodatnih kadrih zaradi upokojevanja oziroma fluktuacije so ocenili na dobra 2,5 odstotka na leto. Foto: Jure Eržen/Delo

Zaposlenost se je povečala v večini dejavnosti, najbolj pa v gradbeništvu, kjer so delodajalci odprli 4700 novih delovnih mest. V tej panogi, kjer se je v zadnjih petih letih število zaposlenih povečalo za 15 odstotkov, zdaj dela 58.900 oseb.

Tudi v prihodnjih desetih letih bo zaposlovanje v gradbeništvu v Sloveniji raslo, in sicer vsako leto za največ 1,5 odstotka, ocenjujejo v Evropskem centru za razvoj poklicnega usposabljanja. Še večjo rast pričakujejo v lesni in papirni industriji, farmaciji, transportni opremi, IKT, pravnih, računovodskih in drugih svetovalnih poklicih, ter v arhitekturi in inženiringu.

Za najmanj 1,5 odstotka letno naj bi se zmanjševalo število zaposlenih za tekočim trakom, gozdarjev, kmetov in pisarniških uslužbencev in uradnikov. Potrebe po dodatnih kadrih zaradi upokojevanja oziroma fluktuacije je Cedefop ocenil na dobra 2,5 odstotka na leto, le na Madžarskem bo ta delež pričakovano nižji.

Več iz rubrike