Postvirusna zelena prihodnost

Lobisti med pandemijo niso počivali. Mnoge industrije si želijo ohlapnejšo okoljsko zakonodajo. Tudi pri nas narava izgublja, se bojijo nevladniki, saj je odbor državnega zbora podprl zaostritev pogojev za naravovarstvene organizacije. Medtem pa na Finskem snujejo zeleno prihodnost.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Medtem ko po svetu širijo kolesarska omrežja in območja za pešce, se pri Darsu pripravljajo na skoraj 90 milijonov evrov vreden projekt širitve avtoceste v šestpasovnico med Ljubljano in Logatcem ter med Ljubljano in Domžalami. S tem bomo spet spodbujali fosilno industrijo, pa čeprav so tržni analitiki pri FTSE Russell že leta 2018 ocenili, da ima zeleno gospodarstvo približno enak tržni delež kot sektor fosilnih goriv.

Narava nima zagovornika, opozarjajo okoljevarstveniki, ki pa jih nihče ne sliši. Ali pa jih v tem času pod pretvezo gospodarskega razvoja slišijo vse manj.

Številne raziskave podpirajo povezavo med nastankom novih bolezni in uničenjem okolja. Številni virusi se naravno pojavljajo v živalskih vrstah, krčenje gozdov pa povečuje verjetnost, da se prenesejo na ljudi, ki pridejo v stik z živaljo. Je svet zdaj pripravljen poslušati? 


Svet kapitala se je v letu 2020 preobrazil v mesečno poslovno revijo. Ponuja vrhunske poslovne zgodbe, strokovni in praktični pogled v gospodarstvo ter izviren poslovni slog.
Svet kapitala se je v letu 2020 preobrazil v mesečno poslovno revijo. Ponuja vrhunske poslovne zgodbe, strokovni in praktični pogled v gospodarstvo ter izviren poslovni slog.

Več iz rubrike

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

Komentarji: