Postojnska jama s 83-odstotnim upadom obiska, sledi množično odpuščanje

Neuradno naj bi v Postonjski jami iz poslovnih razlogov odpustili do 174 zaposlenih.
Fotografija: Direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. FOTO: Mavric Pivk/DeloV Postojnski jami posledice epidemije novega koronavirusa primerjajo z naravno nesrečo, saj je Postojnska jama globalna destinacija, kjer v strukturi obiskovalcev prevladujejo tuji gostje. Lansko leto jih je bilo skoraj 93 odstotkov, Slovencev pa le sedem.

Največja atrakciji slovenskega Krasa, ki zaradi epidemije letos beleži 83-odstotni upad obiska, bo morala za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti poslovanja kot skrajen ukrep »odpustiti večje število delavcev«. Koliko zaposlenih bodo odpustili, še ne razkrivajo, saj želijo o tem najprej seznaniti zaposlene na četrtkovem in petkovem sestanku, so pojasnili za STA.

Turisti v Postonjski jami. FOTO: Hočevar Uroš/MAG
Turisti v Postonjski jami. FOTO: Hočevar Uroš/MAG
»Glede na to, da je pandemija ohromila cel svet in ustavila potovanja na globalni ravni, pri čemer smo bili povsem nemočni, je evidentno, da je izpad enormen. Manj pa ni le tujih gostov, katerih obisk je upadel za približno 80 odstotkov, pač pa tudi domačih gostov, ki jih je bilo kljub številnim družinskim akcijam in ugodnostim v primerjavi z lanskim letom kar 20 odstotkov manj,« so dejali.

Družba, katere glavna dejavnost je oddajanje turističnih znamenitosti na ogled, je iz ukrepa turističnih bonov namreč izpadla, saj jih slovenski gostje jih za obisk Postojnske jame in preostalih znamenitosti niso mogli koristiti.

Zaprtje Parka Postojnska jama za 83 dni je bilo ob izbruhu epidemije precedenčno - jama je bila zaprta drugič v svoji več kot dvestoletni zgodovini, prvič pa se je zgodilo, da je bila zaprta za tako dolgo obdobje.


Podrobnejše informacije so sicer v družbi napovedali za petek, so pa sporočili, da jim ne preostane drugega kot odpuščanje, saj je prihodnost negotova in v prihodnjem letu ni mogoče pričakovati bistvenega izboljšanja.

S sindikati so v družbi zato usklajevali pogoje za »odpuščanje večjega števila delavcev iz poslovnih razlogov«, glede izvedbe ukrepa pa so se posvetovali tudi s svetom delavcev in dosegli soglasje. Med drugim je bilo dogovorjeno, da se z ukrepom in pogoji najprej seznanijo zaposleni na četrtkovem in petkovem sestanku z direktorjem.
 
 

Več iz rubrike