Posledice koronavirusa bo najbolj čutil slovenski turizem

Počivalšek: Morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja morajo zagotavljati pretočnost blaga.
Fotografija: Če letala s turisti v Pekingu, Seulu, Tokiu ne vzletajo, teh turistov ni. Druga največja skupina turistov v Sloveniji pa so Italijani.
Odpri galerijo
Če letala s turisti v Pekingu, Seulu, Tokiu ne vzletajo, teh turistov ni. Druga največja skupina turistov v Sloveniji pa so Italijani.

Izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a ponekod se pojavljajo težave. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška razmišlja o ukrepih, npr. o subvencioniranju čakanja na delo. Počivalšek ob tem še poudarja, da morajo morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Počivalšek je po sestanku z nekaterimi direktorji podjetij, ki čutijo posledice izbruha novega koronavirusa, poudaril, da na ministrstvu od začetka spremljajo razmere v povezavi z vplivom te epidemije na gospodarstvo.

Posledice po ministrovih besedah še niso velike, zaznavajo pa že nekatere težave. Ker mora država delovati preventivno, so se na ministrstvu odločili, da v pogovoru s predstavniki gospodarstva naredijo strateški premislek, kako ravnati v prihodnje. Počivalšek želi namreč z naborom potencialnih ukrepov že v četrtek priti na sejo vlade, ki opravlja tekoče posle. Po današnji izmenjavi mnenj ugotavljajo tri vrste težav.

Največje težave so, tako Počivalšek, v upadu prodajnih in nabavnih aktivnosti na določenih področjih v predelovalnem sektorju. Zaradi tega lahko pride do upada proizvodnje in s tem do negativnih vplivov za delavce. Po ministrovih besedah bodo zato v vladi razmislili, da bi za podjetja pripravili shemo subvencioniranja čakanja na delo po vzoru zadnje svetovne gospodarske krize pred desetletjem. Počivalšek v isti sapi upa, da tega ukrepa ne bo treba znova uporabiti.

Franjo Bobinac, predsednik kolegija direktorjev v velenjskem izdelovalcu bele tehnike Gorenje, ki je v lasti kitajskega Hisensa, je po sestanku zatrdil, da so razmere znotraj celotne korporacije ob epidemiji koronavirusa pod nadzorom. Po njegovih besedah v nobeni od njihovih tovarn na Kitajskem in v Evropi ni obolelih. Težave z dobavo imajo le na Kitajskem, v Evropi pa ne, ker so tu vezani na evropsko dobaviteljsko verigo. Če se bodo pojavile, jih bodo reševali sproti, iskali alternative in o tem obveščali tudi kupce, je napovedal.

Drugi sklop težav je v logistiki, predvsem v Luki Koper. Razmere bo treba spremljati, je opozoril Počivalšek, država pa bi morala ob morebitnih ukrepih za zaščito javnega zdravja ohraniti razum in ohraniti pretočnost blaga. To je namreč za slovensko izvozno usmerjeno gospodarstvo ključno, je dodal minister.

Država zato razmišlja o tem, kako morebiti potrebne varnostne postopke prilagoditi tako, da bo preventivi zadoščeno, meja pa ne bi bilo treba zapreti. "Ne želimo se reševati z zaporo," je bil jasen minister.

V Luki Koper zaradi omejitev, povezanih s Kitajsko, še ne beležijo upada prometa, se bo pa to zgodilo v roku 14 dni, je novinarjem povedal predsednik uprave koprskega podjetja Dimitrij Zadel. O tem, za koliko bi lahko upadli njihovi prihodki, ni želel špekulirati, dejal je le, da pretovor s Kitajske, namenjen slovenskim in tujim kupcem, predstavlja 30 odstotka vsega njihovega pretovora. Strinjal se je, da bi bila lahko med industrijami, ki jih bo izpad najbolj bolel, avtomobilska, a tudi o tem ni želel resneje ugibati.

Največje težave so sicer po Počivalškovih pojasnilih v turizmu, predvsem zaradi odpovedi potovanj azijskih gostov, še večje pa bi bile posledice resnejše krize v okoliških državah. Spomnil je, da je Slovenijo lani obiskalo okoli 160.000 turistov s Kitajske, Italija pa je s približno 600.000 gosti sploh med največjimi turističnimi trgi za Slovenijo.

Spomnil je, da sta se Slovenska turistična organizacija (STO) in turistično gospodarstvo že minuli teden dogovorila, da bosta v luči širjenja novega koronavirusa okrepila promocijo na bližnjih trgih. Promocijske aktivnosti slovenskih destinacij in turističnih podjetij bo STO na izbranih trgih podprla tudi z razpisi za sofinanciranje, pri čemer želijo proučiti tudi možnost sofinanciranja s sredstvi EU.

Kljub temu je bilo še v januarju število prihodov turistov za osem odstotkov višje kot v januarju 2019, število prenočitev pa se je dvignilo za približno štiri odstotke. Med tujimi turisti so največ prenočitev ustvarili turisti iz Hrvaške in Italije, je zapisal državni statistični urad.

"Če letala s turisti v Pekingu, Seulu, Tokiu ne vzletajo, teh turistov ni," je danes po sestanku z ministrom navrgel direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. Glede na to, da v Postojnski jami naštejejo kar 177.000 turistov iz Azije na leto, kar predstavlja četrtino vseh gostov, se je treba "sprijazniti, da bo dobro, če bo letos od tam prišla desetina teh turistov". Od države ničesar ne zahtevajo, pričakujejo pa "jasne napotke, kako ukrepati, če se to (virus, op. a.) zgodi na tvojem pragu". Povedal je še, da odpuščanje ni prva misel, da pa bo to, če gostov ne bo, dejstvo.

Po Počivalškovih besedah so iz gospodarstva že dobili tudi sugestijo, da bi se podjetjem po potrebi pomagalo z likvidnostnimi sredstvi.

Minister v vsakem primeru ocenjuje, da so razmere trenutno pod nadzorom, a ker Slovenija nima vpliva na to, kaj se bo dogajalo v prihodnje, mora biti pripravljena, zato da bomo kos izzivom v prihodnjih dneh in tednih.

Več iz rubrike