Poskus hekerskega napada na NKBM, Abanko in Gorenjsko banko

Oktober je evropski mesec kibernetične varnosti, vendar so hekerji že za njegov uvod napadli slovenske banke in od njih zahtevali odkupnino. Napadli so vsaj NKBM, Gorenjsko banko in Abanko. Nevarnosti za komitente ni, pravijo v Združenju bank Slovenije in centru SI-CERT.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (SI-CERT) je v zadnjih dneh prejel prijave poskusov onemogočanja spletnih mest nekaterih bank v Sloveniji z namenom izsiljevanja. »Napadalci so sprožili napad onemogočanja in poslali izsiljevalsko sporočilo banki ali hranilnici, s katerim so zahtevali plačilo odkupnine za prenehanje napada,« so sporočili z Združenja bank Slovenije (ZBS).

V tej pojasnjujejo, da banke situacijo obvladujejo ter da pri preiskovanju incidenta sodelujejo s SI-CERT in policijo. V NKBM, Abanki in Gorenjski banki so za Delo napad potrdili. »V NKBM in nekaterih drugih bankah je prišlo do poskusa izsiljevanja, zaradi česar je bilo kratek čas moteno delovanje spletnih storitev,« so dejali v mariborski banki.

Tako v ZBS, NKBM, Abanki in Gorenjski banki kot v SI-CERT so poudarili, da napadi ne pomenijo popolnoma nobene nevarnosti za zaupnost podatkov komitentov bank ter njihova sredstva.

Kako je potekal napad?

Šlo je za tako imenovani DDos napad (Distributed Denial of Service attack), pri katerem se preko večjega števila računalnikov na izbrano spletno storitev pošlje tolikšna količina podatkov naenkrat, da je ta preobremenjena in posledično nedostopna.

Več na Delo.si

Več iz rubrike