Porscheju v Nemčiji 535 milijonov evrov kazni zaradi izpustov

Tudi nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche, ki je hčerinska družba Volkswagna, bo moral plačati visoko kazen zaradi afere z izpusti dizelskih avtomobilov.
Fotografija: REUTERS
Odpri galerijo
REUTERS

Državno tožilstvo v Stuttgartu mu je naložilo plačilo 535 milijonov evrov kazni zaradi malomarnosti pri nadzoru v razvojnem oddelku, ki se ukvarja z izpusti vozil.

Porscheju je sodišče naložilo kazen med drugim zaradi "malomarnosti pri dolžnem nadzoru v razvojnem oddelku z ozirom na izpuste vozil v obdobju od leta 2009".

Porsche je napovedal, da se ne bo pritožil, tako da je kazen izvršljiva.


Visoka kazen zaradi dizelskih avtomobilov


Kazen je sestavljena iz štirih milijonov evrov plačila za prekršek in 531 milijonov evrov plačila iz naslova dobička družbe, in sicer med drugim dobička od prodaje modelov, pri katerih so ugotovili nepravilnosti. Po navedbah tožilstva gre za Audijeva vozila, opremljena s Porschejevimi motorji V6 in V8.
Postopki s tem za Porsche še niso končani; preiskava proti posameznim zaposlenim v tej družbi, ki se je začela julija 2017, teče naprej.
Današnji izrek kazni je zadnji v nizu kaznovanja koncerna Volkswagen zaradi goljufanja pri testih izpustov vozil z dizelskimi motorji. Lani poleti je tožilstvo v Braunschweigu Volkswagnu naložilo plačilo milijarde evrov kazni, jeseni je v Münchnu sledila kazen Audiju v višini 800 milijonov evrov.

Več iz rubrike