Porschejevi delavci opozorilno stavkali

Okoli 2500 Porschejevih delavcev je na sedežu podjetja v Stuttgartu danes izvedlo opozorilno stavko, ki jo je sindikat IG Metall označil kot "opozorilni strel". Delo je prekinilo tudi 600 zaposlenih pri proizvajalcu avtomobilskih delov ZF v zvezni deželi Brandenburg. Stavkajoči zahtevajo šestodstotno zvišanje plač in znižanje števila delovnih ur.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Vodstvo družbe je v odzivu na stavko poudarilo, da bi morala predstavljati skrajni ukrep. Podrobnosti o morebitnih pogajanjih s predstavniki delavcev še niso znane, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Največji nemški sindikat IG Metall je kampanjo za šestodstotno zvišanje plač in znižanje števila delovnih ur za nekatere skupine zaposlenih sprožil novembra. Kot so poudarili, nemško gospodarstvo beleži zelo visoko rast, zato se jim zdi prav, da njene posledice občutijo tudi delavci.

Sindikat, ki med drugim zastopa zaposlene v družbah Volkswagen, Daimler, Siemens in Thyssen-Krupp, meni, da bi morali imeti delavci, ki poleg rednega dela tudi skrbijo za otroke ali sorodnike, pravico do zmanjšanja števila delovnih ur s 35 na 28 tedensko. Do posebnega statusa bi bili upravičeni tudi nekateri drugi, skrajšani delovni čas pa bi lahko trajal največ dve leti.

Delodajalci njihove zahteve zavračajo. Aprila so sicer ponudili dvoodstotno zvišanje plač in izplačilo mesečnega dodatka v višini 200 evrov za januar, februar in marec. Sindikati so takrat ocenili, da ponudba ni ustrezna.

Več iz rubrike