Porsche z rekordno polletno prodajo

Nemški proizvajalec luksuznih avtomobilov Porsche je - gledano z vidika prodaje - zabeležil najboljše polletje v svoji zgodovini. Po vsem svetu je od letošnjega januarja do junija dobavil 126.497 vozil, kar v primerjavi s prvim šestmesečjem lani pomeni sedemodstotno rast, navaja nemška tiskovna agencija dpa.
Fotografija: Andrej Brglez
Odpri galerijo
Andrej Brglez

Glavni steber rasti prodaje Porscheja v prvem polletju je bil mestni terenec Macan z 11-odstotno rastjo na 50.000 avtomobilov, medtem ko je za 54 odstotkov porasla tudi prodaja novih panamer.

Najpomembnejši trg Porscheja je sedaj Kitajska, polletna prodaja pa se je tam na letni ravni zvišala za 18 odstotkov na 35.864 vozil. V ZDA so dobave porasle za tri odstotke, v Evropi pa za šest odstotkov. Na domačem trgu, v Nemčiji, je prodal za en odstotek več vozil.

Porsche se sicer vse bolj zapleta v škandal z goljufanjem na testih izpustov koncerna Volkswagen. Nemški preiskovalci so v ponedeljek sporočili, da so sprožili preiskavo zaposlenih v Porscheju in njegovi hčerinski družbi v ZDA.

Volkswagen, pod okrilje katerega sodi tudi Porsche, je jeseni 2015 priznal, da je v 11 milijonov svojih vozil po svetu namestil programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov od dejanskih. Največji evropski proizvajalec avtomobilov je za kritje posledic namenil milijarde evrov.

Več iz rubrike