Porsche v prevzem večinskega deleža Rimčevega podjetja Greyp Bikes

Nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche vlaga v hrvaško družbo Rimac Automobili že od leta 2018.
Fotografija: Foto: Yves Herman / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Yves Herman / Reuters

Nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche vlaga v hrvaško družbo Rimac Automobili že od leta 2018. Trenutno je tako lastnik 10-odstotnega deleža podjetja Greyp Bikes, ki spada pod Rimčevo okrilje in se ukvarja z izdelavo električnih koles. Kot so nedavno sporočili iz hrvaške družbe, pa namerava Porsche svoj delež v kratkem še povečati in s tem postati večinski delničar podjetja.

Hrvaška družba je pojasnila, da poteka povečanje Porschejevega deleža v Greypu v okviru potencialne širitve dejavnosti proizvajalca športnih avtomobilov v segmentu električnih koles. Porsche se je za povečanje tržnega deleža odločil ob prepoznavi tržnega in tehnološkega potenciala Greypa.

image_alt
Harvard: Izdelan najzmogljivejši kvantni računalnik doslej

Lutz Meschke, podpredsednik uprave nemške družbe, je ob odločitvi dejal, da se bodo z nakupom Greypa potrdili kot pionirji trajnostne mobilnosti, hkrati bodo s tem dokazali, da dosledno napredujejo v strategiji e-mobilnosti. Vrednostni prevzema sicer niso navedli, vendar naj bi šlo po neuradnem poročanju Jutranjega lista za vsoto v višini 13,3 milijona evrov.

Mate Rimac. Foto: DENIS LOVROVIC /AFP
Mate Rimac. Foto: DENIS LOVROVIC /AFP

Mate Rimac in drugi ustanovitelji Greypa bodo obdržali svoje deleže v podjetju

Prenos naj bi bil zaključen do 18. decembra, o njem pa se mora izjasniti še hrvaška agencija za varstvo konkurence. S tem ko bo Porsche novi večinski delničar podjetja, bodo v njem svoje deleže sicer obdržali tudi Mate Rimac in drugi ustanovitelji Greypa.

Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe, je dejal, da je ponosen na dosedanje delovanje Greypa, ki je bil ustanovljen pred sedmimi leti. Po njegovih besedah so v njem razvijali najbolj napredna električna kolesa na trgu. Serijska proizvodnja poteka v Sveti Nedelji, nedaleč stran od Zagreba. Rimac je prepričan, da podjetje zaenkrat ni uspelo v celoti pokazati svojih potencialov, saj je bilo v senci avtomobilskega dela Rimaca.

image_alt
Spekter UV svetlobe, ki uničuje koronavirus in je varen za ljudi

Rimac pričakuje, da bo Porschejeva naložba pospešila nadaljnje raziskave in razvoj na vseh področjih e-mobilnosti in povezanih tehnologij. Za vse uporabnike naj bi tako mobilnost postala bolj zabavna, praktična in varna, je še povedal.

Rimac je v začetku novembra združil moči z ikoničnim avtomobilskim proizvajalcem Bugattijem. V družbi Rimac Bugatti ima Grupa Rimac 55-odstotni lastniški delež, Porsche pa 45-odstotnega.

Več iz rubrike