Porsche razmišlja o ukinitvi dizelskih motorjev

O ukinitvi dizelskih motorjev po poročanju časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung razmišlja tudi nemški proizvajalec vozil višjega cenovnega razreda Porsche. Ta sicer ponuja le en model z dizelskim motorjem, zato bi bila po navedbah časnika odločitev lahko znana že na predstavitvi na frankfurtskem avtomobilskem salonu.
Fotografija: Andrej Brglez
Odpri galerijo
Andrej Brglez

Porsche bo septembra v Frankfurtu predstavil nov model športnega terenca cayenne, ki je pred leti, ko je na ceste zapeljal kot prvi porsche z dizelskim motorjem, sprožil nemalo presenečenja v strokovnih krogih.

Če bodo na sejmu predstavili le bencinsko različico, je po navedbah poznavalcev, na katere se v ta teden objavljenem prispevku sklicuje časnik, zelo verjetno, da dizelskih motorjev v porschejih ne bo več.

Kot je za časnik povedal predstavnik družbe, vodstvo preigrava različne scenarije, a še ni sprejelo nikakršnih odločitev. Po navedbah časnika naj bi sicer premlevali dve glavni možnosti: da tokratni cayenne še ponudijo z dizelskim motorjem, vendar bo ta zadnji s Porschejevih proizvodnih linij, ali pa da se že sedaj povsem odrečejo v zadnjem času precej manj priljubljeni različici motorja.

Odločitev je tvegana, saj je bilo 82 odstotkov cayennov, ki so jih v prvem letošnjem polletju prodali v Nemčiji, opremljenih z dizelskim motorjem. Na Kitajskem in v Ameriki je medtem povpraševanje povsem drugačno, saj Porsche tam ni prodal praktično nobenega dizelskega cayenna.

Porsche je sicer eden od vpletenih v afero z goljufanjem na testih izpustov dizelskih avtomobilov. Programsko opremo za goljufanje so oblasti odkrile v modelu cayenne s trilitrskim dizelskim motorjem, zato se je nemška vlada odločila za vpoklic 22.000 vozil.

Več iz rubrike