Poraba premoga v Evropi pada

Po pravem razcvetu v prvih desetih letih tega tisočletja se je povpraševanje po premogu v zadnjih dveh letih občutno zmanjšalo, ugotavlja Mednarodna agencija za energijo (IEA) s sedežem v Parizu. Med letoma 2014 in 2016 se je poraba premoga zmanjšala za 4,2 odstotka, kar strokovnjaki pri IEA ocenjujejo za zgodovinski dosežek.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Povpraševanje po premogu se je po ugotovitvah agencije zmanjšalo tako v EU kot tudi na Kitajskem in v ZDA. Po drugi strani je bilo rast porabe opaziti v Indiji in v državah v Aziji, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Med letoma 2000 in 2012 se je po svetu pokurilo toliko premoga kot še nikoli prej. Svetovno gospodarstvo je zahtevalo vedno več energije in v vsaki novi termoelektrarni se je kot gorivo uporabljalo premog. Nato pa je poraba začela padati, čeprav so države vnovič beležile gospodarsko rast. Med letoma 2014 in 2016 se je tako povpraševanje po premogu zmanjšalo za 4,2 odstotka.

Med vzroki za to IEA navaja okoljsko prijazne elektrarne, saj vedno več držav stavi na sončne in vetrne elektrarne. Hkrati so ZDA začele v velikem obsegu pridelovati plin iz skrilavca. Oboje je pripeljalo do tega, da se je povpraševanje po premogu zmanjšalo.

To veseli okoljevarstvenike, ki pa jih utegne veselje kmalu miniti. IEA namreč napoveduje, da bo povpraševanje po premogu ostalo stabilno.

Lakota po energentih je velika predvsem v državah v razvoju. Države, kot sta Kitajska in Indija, sicer hitijo z vzpostavljanjem obnovljivih virov energije, vendar pa po mnenju IEA brez termoelektrarn na premog vsaj zaenkrat še ne bo šlo. In tako še najmanj do leta 2022 pričakuje v svetu stabilno povpraševanje po premogu, čeprav se bo v Evropi njegova poraba stalno zmanjševala.

Na podnebnem vrhu v Parizu v začetku decembra je bilo opaziti, da se vse več držav in regij pridružuje mednarodnemu zavezništvu za izstop iz uporabe premoga.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: