Popovićeva na čelu Petrola s trajnim mandatom

Fotografija: Skupščina delničarjev Petrola 12.12.2019 [Petrol,gospodarstvo,skupščine,delničarji,Nada Drobne Popović]
Odpri galerijo
Skupščina delničarjev Petrola 12.12.2019 [Petrol,gospodarstvo,skupščine,delničarji,Nada Drobne Popović]

       Nadzorni svet Petrola je na torkovi seji za predsednico uprave s polnim mandatom imenoval Nado Drobne Popović, ki mora v 21 dneh predlagati še ostale člane uprave. Drobne Popovićeva je začasno vodenje energetske družbe prevzela oktobra lani, ko je odstopila tedanja uprava s predsednikom Tomažem Berločnikom na čelu.

Nadzorni svet je soglasno odločil mandatarstvo za sestavo uprave ponuditi Drobne Popovićevi. Ta mora zdaj v roku 21 dni predlagati člane uprave, o katerih bo nato odločil nadzorni svet.

Nadzorniki so prepričani, da bo Drobne Popovićeva "s svojimi izkušnjami, znanjem, predanostjo, vizijo in odločnostjo kot mandatarka predlagala kompetentne člane uprave, ki bodo kot homogena ekipa uspešno vodili Skupino Petrol tudi v prihodnje".
Drobne Popovićeva je bila od oktobra 2015 članica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). V nadzorni svet Petrola je vstopila aprila 2017 in postala prva nadzornica. Aprila 2018 je odstopila kot članica uprave SDH, junija tega leta je zapustila SDH in se zaposlila v družbi Sij Acroni kot finančna direktorica.

Do imenovanja nove sestave uprave Petrola bodo družbo še naprej vodile Drobne Popovićeva kot predsednica uprave, Danijela Ribarič Selaković kot članica uprave in Ika Krevzel Panić kot članica uprave - delavska direktorica.

Drobne Popovićeva je vodenje Petrola začasno prevzela 25. oktobra, potem ko je nadzorni svet družbe, ki ga je vodila do tedaj, dan prej z Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebernakom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata.

Med razlogi za odhod je uprava skupaj z nadzorniki navedla le razhajanja glede izvajanja strategije družbe, vsebino dogovora o sporazumnem odhodu pa označila za zaupno, kar je vznemirilo tako javnost kot politiko.

Vlada je pojasnila zahtevala od SDH, primer je obravnavala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ. SDH je k posredovanju več informacij pozval nadzorni svet Petrola in tudi zahteval sklic skupščine. Delničarji so na njej lahko slišali dve plati zgodbe, nadzornikov in nekdanje uprave, ki sta bili različni.

Nadzorniki so trdili, da uprava namerno ni upoštevala njihovih opozoril, da so izračuni glede načrtovanih investicij in zadolženosti (oboje bi močno presegalo predvidene vrednosti v strategiji družbe) napačni, zaradi česar je izgubila njihovo zaupanje. Nekdanja uprava pa je trdila, da je v izračunih res prišlo do lapsusa, da pa bi se ga dalo popraviti in družbi ne bi nastala škoda, ter dejala, da je nadzornike razumela, da mora s položaja oditi zaradi razhajanja v strategiji, ne zaradi napake.

Berločnik je bil na čelu Petrola od februarja 2011, ko je nasledil Aleksandra Svetelška. Pred Svetelškom so Petrol po osamosvojitvi Slovenije vodili Marko Kryžanowski, Janez Lotrič in Franc Premk.

Več iz rubrike

Komentarji: