Policija preiskuje, kako sta Mirko in Tanja Tuš postala lastnika blagovne znamke

Policija je potrdila, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes opravljajo štiri hišne preiskave stanovanjski, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske in celjske policijske uprave. Preiskujejo sume kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja. Osumljeni sta dve fizični osebi, ki jima prostosti niso odvzeli.
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

Policija zaradi varstva osebnih podatkov osumljencev ne razkriva, šlo pa naj bi za zakonca Mirka in Tanjo Tuš. Kot so sporočili s policije, sta osumljenca »kot lastnika celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe prenesla blagovni znamki, ki ju je uporabljala gospodarska družba, nase, za prenos blagovne znamke pa gospodarska družba ni prejela ustreznega plačila. Osumljenca sta si s tem dejanjem pridobila protipravno premoženjsko korist, ki znaša nekaj čez 19 milijonov evrov, za isti znesek je oškodovana gospodarska družba iz Celja.«

S tem se domnevno nečedni posli še niso končali, kot ugotavlja policija: »V nadaljevanju sta s premoženjem, torej blagovno znamko, za katero sta vedela, da izvira iz kaznivega dejanja, razpolagala tako, da sta jo prenašala na več tujih gospodarskih družb, vse z namenom, da s pranjem zakrijeta ali poskusita zakriti izvor tega premoženja in da s tem onemogočita identifikacijo imetnika tega premoženja.«

Predkazenski postopek, operativno v njem sodeluje 21 preiskovalcev NPU, so uvedli na podlagi ovadb bank, usmerja pa ga Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Preiskujejo manevre z blagovno znamko Tušmobil

Po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com policija preiskuje, kako sta Mirko in Tanja Tuš postala lastnika blagovne znamke, ki je bila v lasti Tuš Holdinga. S to potezo si je namreč Mirko Tuš menda nakopal tudi zamere pri bankah upnicah, ker s kupnino menda ni poravnal svojih obveznosti do skupine Tuš. Zato naj bi prijavo za te domnevno sporne posle dale kar banke.

Zakonca Tuš sta po podatkih 24ur.com osumljena poneverbe. Preiskovalci namreč sumijo, da za blagovno znamko nista nič plačala, ampak jo le prenesla nase. Med osumljenci pa je domnevno neuradno tudi nekdanji prvi mož Tuš Holdinga Matjaž Zadravec, ki trenutno živi v Dubaju.

O dogajanju, povezanem z blagovnimi znamkami, je pred časom med drugim poročal spletni portal Siol.net. Po poročanju portala julija letos je Mirko Tuš novembra 2016 blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti Mirka in Tanje Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga.

Kdo je njegov lastnik, ni mogoče preveriti, zelo verjetno pa je to Mirko Tuš, je poročal portal in dodal, da je glede na to, da je bilo podjetje v tamkajšnji register vpisano maja lani, mogoče domnevati, da je bilo ustanovljeno prav za to, da je Tuš nanj prenesel blagovne znamke in jih skril pred upniki. S tem je Tuš v roke dobil vzvod, da se vključi v prodajni postopek, čeprav so glede na višino njegovih dolgov dejanske lastnice holdinga banke.

Več na Delo.si

Več iz rubrike

aktualno

Trgovska veriga za oblačila in izdelke za dom prihaja v Slovenijo

Trgovska veriga HalfPrice, ki po akcijskih cenah prodaja oblačila in izdelke za dom, bo aprila v Ljubljani odprla svojo prvo trgovino v Sloveniji.

aktualno

Stopnja rasti prebivalstva na Kitajskem najnižja v 61 letih

Peking je napovedal pomembne reforme za reševanje tega problema, vključno s politiko treh otrok in zvišanjem upokojitvene starosti.

aktualno

V državah z nižjim standardom več lastniških nepremičnin

Najnovejša raziskava razkriva, da kar 91 odstotkov prebivalcev Hrvaške živi v lastni nepremičnini, medtem ko je evropsko povprečje za 21 odstotkov nižje.

aktualno

V okolici Avstrije se nahaja kar 22 jedrskih reaktorjev

Avstrija je strogo proti jedrski energiji. Nasprotujejo ji državni vrh, večina večjih medijev in ne nazadnje večina prebivalstva.

Komentarji: