Policija preiskuje, kako sta Mirko in Tanja Tuš postala lastnika blagovne znamke

Policija je potrdila, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes opravljajo štiri hišne preiskave stanovanjski, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske in celjske policijske uprave. Preiskujejo sume kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja. Osumljeni sta dve fizični osebi, ki jima prostosti niso odvzeli.
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

Policija zaradi varstva osebnih podatkov osumljencev ne razkriva, šlo pa naj bi za zakonca Mirka in Tanjo Tuš. Kot so sporočili s policije, sta osumljenca »kot lastnika celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe prenesla blagovni znamki, ki ju je uporabljala gospodarska družba, nase, za prenos blagovne znamke pa gospodarska družba ni prejela ustreznega plačila. Osumljenca sta si s tem dejanjem pridobila protipravno premoženjsko korist, ki znaša nekaj čez 19 milijonov evrov, za isti znesek je oškodovana gospodarska družba iz Celja.«

S tem se domnevno nečedni posli še niso končali, kot ugotavlja policija: »V nadaljevanju sta s premoženjem, torej blagovno znamko, za katero sta vedela, da izvira iz kaznivega dejanja, razpolagala tako, da sta jo prenašala na več tujih gospodarskih družb, vse z namenom, da s pranjem zakrijeta ali poskusita zakriti izvor tega premoženja in da s tem onemogočita identifikacijo imetnika tega premoženja.«

Predkazenski postopek, operativno v njem sodeluje 21 preiskovalcev NPU, so uvedli na podlagi ovadb bank, usmerja pa ga Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Preiskujejo manevre z blagovno znamko Tušmobil

Po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com policija preiskuje, kako sta Mirko in Tanja Tuš postala lastnika blagovne znamke, ki je bila v lasti Tuš Holdinga. S to potezo si je namreč Mirko Tuš menda nakopal tudi zamere pri bankah upnicah, ker s kupnino menda ni poravnal svojih obveznosti do skupine Tuš. Zato naj bi prijavo za te domnevno sporne posle dale kar banke.

Zakonca Tuš sta po podatkih 24ur.com osumljena poneverbe. Preiskovalci namreč sumijo, da za blagovno znamko nista nič plačala, ampak jo le prenesla nase. Med osumljenci pa je domnevno neuradno tudi nekdanji prvi mož Tuš Holdinga Matjaž Zadravec, ki trenutno živi v Dubaju.

O dogajanju, povezanem z blagovnimi znamkami, je pred časom med drugim poročal spletni portal Siol.net. Po poročanju portala julija letos je Mirko Tuš novembra 2016 blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti Mirka in Tanje Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga.

Kdo je njegov lastnik, ni mogoče preveriti, zelo verjetno pa je to Mirko Tuš, je poročal portal in dodal, da je glede na to, da je bilo podjetje v tamkajšnji register vpisano maja lani, mogoče domnevati, da je bilo ustanovljeno prav za to, da je Tuš nanj prenesel blagovne znamke in jih skril pred upniki. S tem je Tuš v roke dobil vzvod, da se vključi v prodajni postopek, čeprav so glede na višino njegovih dolgov dejanske lastnice holdinga banke.

Več na Delo.si

Več iz rubrike

aktualno

Zaradi vročine je v živalskem vrtu na razpolago tudi sladoled

Poletna vročina vpliva tudi na živali v ljubljanskem živalskem vrtu, zato oskrbniki poskrbijo za pravilne življenjske pogoje.

aktualno

V ZDA naj bi poskušali aretirati ženske, ki bi splav opravile drugje

Ameriški predsednik Biden predvideva, da bodo določene zvezne države poskušale aretirati tiste ženske, ki bodo potovale, da opravijo splav.

aktualno

Norveška je začela vojno s prirejenimi telesi v oglasih

Retuširane ali prirejene slike, ki se uporabljajo v komercialnih oglasih na Norveškem, morajo od včeraj naprej vsebovati enotno obvestilo o tem.

aktualno

Pfizer je ZDA prodal za 3,2 milijardi cepiva proti COVID-19

Povprečna cena na odmerek v novi prodajni pogodbi je za več kot 30 dolarjev višja od lanskoletne cene

Komentarji: