Poleti naraste tudi povpraševanje po ribah

Čeprav se večino rib lovi pozimi, ko je tudi ponudba večja, pa se jih v ribarnicah precej več proda v poletnih mesecih. V izolski družinski ribarnici Levante pri tem trenutno prodajo največ sardel in klapavic, manj pa ostalih vrst. V zadnjih letih sicer opažajo, da se je za razliko od preteklosti povečala prodaja zlasti cenejših rib.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

V izolski ribarnici Levante tako prodajo precej več rib kot v zimskem času, čeprav, kot ugotavlja Tina Steffe, bi moralo biti ravno obratno glede na dejstvo, da se več rib lovi pozimi in da je takrat tudi ponudba precej večja. "Poleti se lovi več ali manj plavo ribo, tako da je bele ribe manj," je dodala.

Sami prodajo največ sardel - v juniju in juliju so jih v maloprodaji prodali za okoli tono -, precej pa se je povečala prodaja domačih klapavic, ki je dosegla okoli 700 kilogramov. Po priljubljenosti med kupci nato sledijo sardoni, skuše, orade, brancini in očiščeni lignji.

Steffetova sicer ne opaža, da bi ljudje v bistveno večji meri posegali po ribi kot v preteklosti. Razlog je morda tudi v tem, da k njim prihajajo večinoma redne stranke. Vsekakor pa se je v zadnjem času povečala prodaja cenejših vrst rib, je dodala.

Če so v preteklosti najbolj šle v prodajo dražje vrste, kot so brancini in orade, pa ljudje zdaj kupujejo vse več cenejših vrst rib in morskih sadežev, kot so sardele in klapavice. Prodaja slednjih se je od leta 2013 do danes denimo kar potrojila.

Več iz rubrike

Komentarji: