Poglejte v nebo: Goodyearovo zračno plovilo je spet v Sloveniji

Plovilo je že mimo Kranja. Okoli 15. ure bo pristal na letališču Lesce ter tam tudi prenočil, so sporočili iz gumarske družbe Goodyear.
Fotografija: Okoli 14. ure je letel mimo Kamnika. FOTO: Zajem zaslona
Odpri galerijo
Okoli 14. ure je letel mimo Kamnika. FOTO: Zajem zaslona

Največje poltogo zračno plovilo na svetu Goodyear Blimp bo danes in v četrtek spet vidno na slovenskem nebu. Plovilo modela Zeppelin NT tretjič zapored namreč leti nad evropskimi mesti in ga pot vodi tudi čez Slovenijo. Danes bo državo preletel od Maribora, prek Celja, Ljubljane in Kranja do letališča v Lescah, kjer bo prenočil.

image_alt
Letalo Lufthanse po navdihu superjaht

Plovilo je Slovenijo dvakrat preletelo že lani, zadnja dva meseca pa v sklopu letošnje evropske turneje spremlja in skrbi za zračne posnetke najpomembnejših avtomobilističnih dirk. V preteklih dveh mesecih so tako z njega med drugim snemali tudi vzdržljivostno dirko 24 ur Le Mansa, kot zadnjo pa bo ta konec tedna obiskal dirko svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA v Monzi.

Prek Maribora in Celja do Lesc

Na pot proti slavnemu dirkališču v okolici Milana se je Blimp v ponedeljek podal iz Nemčije, po postanku v avstrijskem Welsu pa bo danes letel nad Slovenijo. Trenutno naj bi bil viden na nebu nad Mariborom in okolico, okoli 13.30 bo letel nad Celjem, v nadaljevanju se bo podal proti Ljubljani in okoli 14.10 letel nad slovenskim glavnim mestom, pot bo nato nadaljeval proti Kranju, nad katerim bo predvidoma letel okoli 14.40. Okoli 15. ure bo pristal na letališču Lesce ter tam tudi prenočil, so sporočili iz gumarske družbe Goodyear.

V četrtek bo predvidoma v dopoldanskih urah poletel naprej proti Italiji.

Pri urah gre za predvidene ure preleta, ki se lahko zaradi vremenskih pogojev, predvsem vetra, še spremenijo. V Goodyearu zato priporočajo, da pot tega ambasadorja njihove blagovne znamke zainteresirani spremljajo s pomočjo Flight radarja.

Goodyear Blimp v dolžino meri več kot 75 metrov, visok je skoraj 18 metrov, poganjajo ga trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Plovilo lahko bdi nad določeno točko in se med lebdenjem tudi obrne okoli lastne osi. Plovilo bo Slovenijo preletelo približno 300 metrov nad tlemi.

Več iz rubrike