Podpis nove kolektivne pogodbe za gostinstvo in turizem

Turistično-gostinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije - sekcija gostinstva in turizma sta s Sindikatom gostinstva in turizma po večmesečnem usklajevanju dosegli socialni sporazum, katerega rezultat bo nova kolektivna pogodba za panogo. To bodo podpisali v sredo, so sporočili iz turistično-gostinske zbornice.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

"Podpis kolektivne pogodbe s Sindikatom delavcev gostinstva in turizma Slovenije bo pripomogel k boljšim razmeram v omenjenih panogah in celoviti ureditvi v ciljni smeri k višjemu vrednotenju dela in višjo kakovost storitev v gostinstvu in turizmu," so navedli v zbornici.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma je prejšnji teden sicer opozoril na dejstvo, da so v panogi že tri mesece brez kolektivne pogodbe. Ko so v sindikatu po neuspešnem zaključku pogajanj začeli s pripravo nadaljnjih aktivnosti, so z delodajalske strani sicer sporočili, da bodo pogodbo podpisali.


Preberite članek: »O, piz.., sorči!« opravičilo, ki odganja goste


Generalna sekretarka sindikata Karmen Leban je pojasnila, da se je zatikalo pri višini plačila za presežne ure, ki jih delavci ne morejo izkoristiti v obliki prostega časa. Sindikat je pristal na daljše referenčno obdobje, a je v zameno terjal dvig urne postavke s 30-odstotnega na 45-odstotni dodatek k osnovni urni postavki, v praksi to pomeni okoli 30 centov na uro več. Delodajalci tega niso želeli sprejeti.

Več iz rubrike

Komentarji: