Podjetnik leta 2017 postal Miran Andrejek

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je nagrado Podjetnik leta 2017 na današnji slovesnosti na Brdu pri Kranju podelila Miranu Andrejku (Avto center Andrejek). Poleg tega so danes podelili tudi nagrado Obrtnik leta 2017, ki jo je za poslovno odličnost prejel Slavko Kržišnik (S.VAR obdelava kovin in izdelava vodnih turbin).
Fotografija: OZS
Odpri galerijo
OZS

V uvodnem nagovoru je predsednik OZS Branko Meh opozoril, da bi bilo zgodb o izjemnih in odličnih obrtnikih in podjetnikih v Sloveniji zagotovo še več, če bi imeli prijaznejše poslovno okolje in bi vlada realizirala vsaj polovico zahtev slovenske obrti in podjetništva.

Pri tem je Meh navedel, da so si delodajalci veliko obetali od vajeniškega sistema. "Zato toliko bolj bode v oči podatek, da imamo v tem šolskem letu le 53 vajencev. Premalo je bilo storjenega za promocijo sistema vajeništva," je bil kritičen.

Medtem pa je predsednik države Borut Pahor izpostavil ugodno ekonomsko okolje, ki se je vzpostavilo po letih krize. Ob tem je dejal, da bi to morali v Sloveniji izkoristiti za nujne strukturne spremembe. Vitalnega pomena namreč je, da bomo na prihodnje krize bolje pripravljeni.

"Kljub dobrim gospodarskim rezultatom pa se prvič po drugi svetovni vojni soočamo z možnostjo, da bodo generacije za nami živele slabše od nas," je dejal Pahor. Izpostavil je tudi zmanjševanje pravic delavcev in rast prekariata, ki živi v negotovosti. "S spodbudnimi gospodarskimi kazalci moramo krepiti socialno varnost," je poudaril predsednik države.

Pahor se je ozrl tudi po širšem, evropskem poslovnem okolju. "Mislim, da je pričel čas, ko lahko z različnimi procesi v naslednjih letih damo jasno vizijo naše skupne velike domovine, da bo ostala čvrsta in krepka in bo dala pogoje za naš razvoj," je poudaril.

O Miranu Andrejku, prejemniku priznanja za podjetnika leta, so na OZS zapisali, da je tudi sodni izvedenec in cenilec ter mediator, ki je okrog sebe zbral ekipo izobraženih in izkušenih sodelavcev vseh profilov, ki so potrebni za brezhibno delovanje avtomobilskega servisa.

"Visoko kakovost storitev vzdržujejo z rednim strokovnim izpopolnjevanjem in spodbujanjem k osebnostni rasti in kariernemu razvoju. K odličnosti storitev pripomore še ustrezna opremljenost s sodobnimi orodji in specializiranimi diagnostičnimi računalniki," so navedli.

Nominiranci za Podjetnika leta 2017 so bili še Andrej in Tomaž Šušteršič (Šušteršič krovstvo, kleparstvo in gradnje, trgovina), Marjan Cerar (podjetje Janez) in Valentin ter Ivan Jesenko (Tigrad).

Več iz rubrike