Podaljšanje moratorijev kreditov za posojila

Bo vlada dala priložnost podjetjem, da bi se lahko po krizi razvili v velike paradne konje slovenskega gospodarstva?
Fotografija:
Odpri galerijo

Gospodarska zbornica Slovenije je na predsednika vlade in pristojni ministrstvi naslovila poziv po podaljšanju moratorijev kreditov za posojila do konca leta 2021 za tiste panoge, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo poslovati ter predlog poenostavitve poroštvene sheme.

Številna, predvsem mikro in mala podjetja, delujejo v panogah, ki so večji del lanskega leta in praktično celotno letošnje leto zaprte. V času  koronakrize so – kljub nekaterim dobrim vladnim ukrepom - izčrpala lastne likvidnostne rezerve in se znašla v nezavidljivem položaju, mnoga tudi na robu preživetja, opozarja GZS. 

Spomladansko uvedbo moratorijev na bančna posojila na podlagi smernic evropskega bančnega organa (v nadaljevanju EBA), Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje kot nujen, primeren in koristen ukrep, ki pa se je konec marca iztekel.

Zato pričakuje "njegovo takojšnje podaljšanje do konca letošnjega leta ob potrditvi skladnosti s smernicami EBA," je še zapisano v dopisu. 
Kakšna bo odločitev vlade, bomo poročali sproti, a dejstvo je - tako GZS - da je govora o pomembnem segmentu gospodarstva, zato je na mestu pričakovanje, da se predlogi GZS-ja upoštevajo.

S tem bo vlad namreč zagotovila preživetje mikro in malih podjetij v Republiki Sloveniji. Ta podjetja predstavljajo velik potencial, zato dajanje priložnost za nadaljnji razvoj pomeni  priložnost, da se razvijejo v velike paradne konje slovenskega gospodarstva, ki bodo zagotovili prihodnjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva in bodo Slovenijo postavili ob bok najuspešnejših držav na svetu.
 

Več iz rubrike