Po vodah je zaplul prvi električni trajekt

Največji popolnoma električni trajekt na svetu, ki lahko sprejme do 30 avtomobilov in 200 potnikov, je uspešno preplul prvo vožnjo med danskima otokoma.
Fotografija: E-trajekt Ellen je preplul vode med pristaniščema Soby in Fynshav na jugu Danske. Poganja ga baterisjki sistem z zmogljivostjo 4,3 megavatne ure. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
E-trajekt Ellen je preplul vode med pristaniščema Soby in Fynshav na jugu Danske. Poganja ga baterisjki sistem z zmogljivostjo 4,3 megavatne ure. Foto: Pixabay

E-trajekt Ellen je preplul vode med danskima otokoma, kjer ležita pristanišči Søby in Fynshav. Poganja ga baterijski sistem z zmogljivostjo 4,3 megavatne ure. Plovilo lahko na eni vožnjo prepelje do 30 avtomobilov in 200 potnikov, med obema polnjenjema pa prevozi malo več kot 40 kilometrov.
 
Baterijski sistem so naredili v švicarskem energetskem podjetju Leclanche, kjer zagotavljajo, da bo trajekt polno obratoval že v naslednjih nekaj tednih. Ellen označujejo za »znanilca nove dobe na področju prometa komercialnih pomorskih voda«.

Otoka na jugu Danske bosta v naslednjih tednih povezana tudi z električnim trajektom. Foto: Google Maps
Otoka na jugu Danske bosta v naslednjih tednih povezana tudi z električnim trajektom. Foto: Google Maps
Trajekt, ki je na tej razdalji plul pred Ellen, je samo v letu dni v zrak spustil 2000 ton ogljikovega dioksida, 1,4 tone žveplovega dioksida in 2,5 tone ostalih nevarnih izpustov.

Mednarodni sektor ladijskega prometa, ki deluje na svetovni ravni, namerava do leta 2050 zmanjšati emisije toplogrednih plinov za polovico. Januarja 2020 bodo predstavili dokument, ki bo podrobneje določal količino dovoljenih izpustov ladij v zrak. Te bodo mnogo nižje, kot se v ozračje spuščajo zdaj, še piše spletni CNBC.

»Projekt je lep pokazatelj, kako lahko okolju prijaznejša energija nadomesti uporabo fosilnih goriv in s tem znatno pripomore v boju proti podnebnim spremembam in onesnaževanju ozračja,« še pove izvršni direktor podjetja Leclanche Anil Srivastava, ki je finančna sredstva dobilo iz Evropske unije.

Več iz rubrike