Plastična embalaža bo še večji problem razvitih držav

Januarja je evropska komisija je predstavila prvo strategijo za boj proti plastičnim odpadkom. Približno v istem času so iz Velike Britanije poročali, da se v zbiralnicah odpadkov in v pristaniščih kopičijo kupi plastike za recikliranje (ali sežig), ki ne najdejo kupca.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Prebivalci Evrope na leto odvržemo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov. Manj kot 30 odstotkov se je reciklira, od tega velik delež v tretjih državah, kjer veljajo drugačni okoljski standardi. Do vključno lani je velik del naše odpadne plastike končal na Kitajskem. Razmere so zdaj drugačne, saj je Kitajska od 1. januarja prepovedala uvoz plastičnih (in še nekaterih) drugih odpadkov.

Ukrep ponazarja spreminjanje gospodarske strukture azijske velikanke, ki že dolgo ni več poceni tovarna sveta, še manj pa želi biti njegovo smetišče. Uvoz plastike so omejevali že od leta 2013, kljub temu je na Kitajskem končala v predelavi kar polovica plastičnih odpadkov, ki so potovali po svetu.

Škoda uvoza večja od koristi

Gotovo je imela v preteklosti tudi Kitajska korist od uvažanja odpadkov. Predvsem plastiko je bilo namreč mogoče reciklirati in tako pridobiti material, ki so ga nato uporabljala domača podjetja. Vendar so zdaj oblasti presodile, da so težave nepremišljenega »razvoja« precej večje od koristi.

Kitajski ukrep bo največje države izvoznice odpadkov najbrž prisilil, da se začnejo spopadati s svojimi težavami. Ena največjih je gotovo odvisnost od plastike, ki smo ji lahko priča na vsakem koraku. Tudi izdelovalci plastičnih izdelkov bodo morali prevzeti svoj delež odgovornosti za škodo, ki jo utrpi okolje.

Evropska komisija tako želi omejiti plastiko za enkratno uporabo, namerno uporabo mikroplastike in odpadke z ladij. Le pet odstotkov vrednosti plastične embalaže ostane v gospodarskem ciklu, preostalo se izgubi po zelo kratki prvi uporabi, kar po izračunih komisije na leto stane od 70 do 107 milijard evrov. Tako se večina plastike v Evropi, okoli 70 odstotkov, znajde na odlagališčih in v sežigalnicah, tudi zaradi težavnosti in velikih stroškov za recikliranje.

Več na Delo.si

Več iz rubrike

aktualno

Višina pokojnine in trenutno stanje na področju upokojevanja

Kakšen je položaj žensk na trgu dela in ob upokojevanju in zakaj je pomembno, da o upokojitvi razmišljamo pravočasno?

aktualno

Mikrobiologinja Maja Rupnik: Lahko da bo covid-20 še bolj nevaren

Vodja oddelka za mikrobiološke raziskave v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik meni, da bo po letošnji zimi prišel nov val okužb z novim koronavirusom še naslednj…

aktualno

Michelinov chef lani nabral pol milijona evrov; Se letos obeta rekord?

V začetku novembra bo že drugo leto zapored v Italiji potekal kulinarični dogodek v znamenju tartufov. Odvijala se bo tudi dražba za najboljši tartuf.

aktualno

Mesto, ki mu je pandemija vzela sijaj

Pandemija je ustavila diamantno industrijo v Suratu, kjer delavci pravijo, da so se jim plače prepolovile. Čeprav so tovarne zdaj odprte, je proizvodna zmogljivost občutno okleščena.

Komentarji: