Pirati ali Robin Hoodi, kdo špansko govorečemu svetu nudi zastonj nogomet?

Cela mreža španskih in južnoameriških Facebook strani nelegalno predvaja tekme španske prve nogometne lige, ki jih spremlja več sto tisoč gledalcev
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Veliki španski nogometni derbi med Barcelono in Real Madridom na barcelonskem stadionu Camp Nou tretjega decembra lani je s pomočjo najsodobnejših kamer v 185 državah po vsem svetu videlo več kot 600 milijonov ljudi. Velikanska večina je tekmo videla na televizijskih prenosih, za katere so morali lastniki televizij španski La Ligi plačati televizijske pravice.

Med omenjenimi 600 milijoni je bilo tudi več kot dva milijona gledalcev, ki so si tekmo ogledali na beIN Sports, "spinofu" televizijske mreže Al Jazeera, ki je tekmo prenašal ne da bi za to plačal televizijske pravice s pomočjo storitve Facebook Live. Na tak način je tekma dosegla še številne druge spletne strani, denimo Capitanes del Fútbol, ki jo je v nekem trenutku spremljalo 700 tisoč ljudi naenkrat. Tekma si je do polčasa na teh strani nabrala 4,6 milijona ogledov.

Strani kor je Capitanes del Fútbol, in številne druge, obidejo pravila Facebooka tako, da oglašujejo spletne strani, ki nelegalno prenašajo nogometne tekme.

Te strani so ustvarile pravo mrežo profilov na Facebooku, ki se preusmerijo na druge strani takoj, ko jim Facebook to prepreči. Po koncu tekme se mreža spletnih strani s prenosi ugasne in strani se vrnejo k svoji običajni dejavnosti, distribuciji nogometnih novic.

Omenjene strani so usmerjene predvsem na špansko govorečo publiko, predvsem v Španiji in v Južni Ameriki. V vodstvu La Lige so pojasnili, da je omenjene strani zelo težko zapreti zaradi prožnosti, ki jo omogoča Facebook Live. Liga sicer ima dogovor z družbenimi omrežji, da odstranijo sporne vsebine takoj, ko jih zaznajo.

Takšna praksa pa ni kazniva, dokler ljudem, ki omogočajo sporne prenose tekem, s tem ne služijo denarja, še pojasnjujejo v La Ligi.

Več o piratstvu na sončni strani Alp boste lahko prebrali v novi številki Sveta kapitala, ki izide jutri.

Več iz rubrike