Pipistrelova tovarna v Gorici največja slovenska investicija v Italiji

Pipistrelovo tovarno v Gorici je danes obiskal italijanski minister za delo Giuliano Poletti, ki se je v Gorici ustavil pred torkovim slovensko-italijanskim gospodarskim forumom v Ljubljani. Pipistrelova tovarna na goriškem letališču je namreč največja slovenska investicija v Italiji, ko bo do konca zgrajena, pa bo zaposlovala 200 delavcev.
Fotografija: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Aleš Černivec

Konec minulega leta je družba Pipistrel Italia zaposlovala 12 delavcev, samo v polovici leta, kolikor so delali, pa je ustvarila 2,2 milijona evrov prihodkov in 300.000 evrov dobička. Za letos direktor Pipistrela Ivo Boscarol napoveduje 4,1 milijona evrov prihodkov ter pol milijona evrov dobička, število zaposlenih naj bi se povečalo na 50.

Italijanski minister za delo, ki bo v torek častni gost ljubljanskega gospodarskega foruma, je ob obisku goriške tovarne poudaril njen pomen za Italijo, kjer je stopnja brezposelnosti višja kot v Sloveniji. Dvesto novih delovnih mest tako ni zanemarljivih.

Pipistrel bo sicer jeseni začel graditi tudi drugi del goriške tovarne, na ta način pa bodo pridobili dodatnih 4000 kvadratnih metrov proizvodnih površin. "Danes je v naši tovarni zaposlenih 20 delavcev, konec letošnjega leta 50, ob koncu leta 2021 pa bomo zaposlovali že okoli 200 delavcev. Predvidoma bodo takrat prihodki že dosegli 50 milijonov evrov," je dejal Boscarol.

V goriški tovarni trenutno sestavljajo prav vse Pipistrelove modele letal, saj je na tamkajšnjem letališču kar 30 odstotkov več letalnih dni kot v Ajdovščini. "Tukaj imamo končno sestavo letal zaradi večjih možnosti za tovarniške lete, saj so vremenski pogoji bistveno boljši kot v Ajdovščini. V Gorici imamo tudi celotno odpremo letal," je še dejal direktor Pipistrela.

V Ajdovščini sedaj delujeta dve Pipistrelovi podjetji, eno med njimi načrtuje ves razvoj. Tam poteka tudi razvoj letalnikov, ki naj bi jih v prihodnjem desetletju skupaj z Uberjem začeli uvajati v taksi prevoze v velikih mestih.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: