Pipistrel začel gradnjo tovarne na Kitajskem

Ajdovska družba Pipistrel je s postavitvijo temeljnega kamna danes začela graditi tovarno letal v kitajskem mestu Jurong blizu velemesta Nanjing. S kitajskim partnerjem bo Pipistrel poleg letališča in tovarne letal v Jurongu gradil tudi večje stanovanjsko naselje s trgovskim centrom. Vrednost te velike naložbe znaša več kot milijardo evrov.
Fotografija: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Aleš Černivec

Celoten kompleks bo zrasel na 135 hektarjev velikem območju. Od tega bo 53 hektarjev namenjenih stanovanjski gradnji, je za STA povedal solastnik in direktor Pipistrela Ivo Boscarol. "To je zelo velika zgodba, ampak na Kitajskem malih zgodb tako ali tako ni. Če si uspešen tam, je velika zgodba, če ne pa te enostavno ni," je dodal.

Zaradi gradnje velikega letalskega centra je Pipistrel skupaj s kitajskim partnerjem na Kitajskem ustanovil podjetje, v katerem je Pipistrel 51-odstotni, njegov kitajski partner pa 49-odstotni lastnik. Boscarol je povedal, da je njegov kitajski partner zagotovil tudi partnerje, ki so vložili v ta projekt.

Vrednost celotnega projekta je preko milijarde evrov, Pipistrel pa bo vanj vložil 350 milijonov evrov.

"Sam Pipistrelov del prenosa tehnologije, letal, ki jih bodo tam izdelovali, oziroma načrtovanje 19-sedežnega letala, izdelava po sto letal letno, ki bodo izdelana v Sloveniji in jih bomo na Kitajsko prodajali, je v sedmih letih ocenjeno na 350 milijonov evrov. Potem je tukaj še delež v petih podjetjih, ki jih to naše skupno kitajsko podjetje ustanavlja," je o velikosti in vrednosti celotnega posla povedal Boscarol.

To podjetje bo v prihodnje ustanovilo še pet hčerinskih podjetij, namenjenih izgradnji letališča, proizvodnji letal, upravljanju letališča, letalsko izobraževanje in izgradnjo poslovno-stanovanjskega dela.

V okviru 350 milijonov evrov vrednega sedemletnega projekta nameravajo na Kitajskem zgraditi še več proizvodnih obratov za proizvodnjo Pipistrelovih letal, med njimi bodo električna ultra lahka letala in hibridna letala znamke Panthera, namenjena pa bodo kitajskemu in 11 bližnjim trgom.

Pipistrel je sicer z občino Jurong, ki se je lani tudi pobratila z Občino Ajdovščina, podpisal osemletno pogodbo, ki vključuje izgradnjo tega letalsko-turističnega parka.

Današnje slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za tovarno so se poleg predstavnikov Pipistrela udeležili predstavniki kitajskih lokalnih oblasti, slovenska vladna delegacija pod vodstvom ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in delegacija Občine Ajdovščina z županom Tadejem Beočaninom.

Minister Gašperšič je na slovesnosti poudaril, da smo v Sloveniji ponosni na družbo Pipistrel in njene dosedanje dosežke.

"Verjamem, da je prostor in čas, da okrepimo naše odnose tudi na področju letalstva in si s tem prizadevamo tudi za dobre učinke še na nekaterih drugih področjih gospodarstva, zlasti v turističnem sektorju," je dejal minister. Kot je napovedal, se bodo v prihodnjih mesecih trudili, da bi mariborsko letališče povezali z enim od kitajskih.

Več iz rubrike

Komentarji: