Petrol delničarjem razdelil celoten bilančni dobiček

Delničarji Petrola so na skupščini potrdili predlog uprave in nadzornega sveta, da se za izplačilo dividend nameni celoten bilančni dobiček, ki ga je bilo na dan 31. december lani za 33 milijonov evrov. Dividenda na delnico znaša 16 evrov bruto, kar je dva evra več kot lani, ko je Petrol izplačal najvišje dividende doslej.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

"Če dobro poslujemo, izplačujemo tudi višjo dividendo," je sprejeti sklep komentiral predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik ter spomnil na cilj iz zadnje petletne strategije, da skupina raste.

Delničarji Petrola so celoten bilančni dobiček razdelili že na lanski skupščini, potem ko je to predlagal Slovenski državni holding, ki ima skupaj s Kapitalsko družbo v lasti 28,6 odstotka slovenske energetske družbe. Družba je tako namesto 12,35 evra, kot sta predlagala uprava in tedanji nadzorni svet, izplačala dividende v višini 14 evrov bruto na delnico.

Poslovanje Petrola, ki se prepleta v okviru dveh panog, energetike in transporta, je bilo v letu 2017 zelo uspešno, je povedal Berločnik. Ekonomske razmere na trgih, na katerih deluje skupina z več kot 4500 zaposlenimi, so se lani izboljšale, prihodki od prodaje pa so se povečali za 17 odstotkov na 4,5 milijarde evrov. Dobiček iz poslovanja je dosegel 159,6 milijona evrov, čisti dobiček pa je bil z 81,1 milijona evrov za 12 odstotkov višji kot leta 2016.

"Dobre poslovne rezultate smo dosegli s prodajo 3,4 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je pet odstotkov več kot v letu 2016, prodaja trgovskega blaga pa se je povečala za sedem odstotkov na kar 538 milijonov evrov," je poudaril predsednik uprave. Skupina Petrol ima v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni gori in na Kosovu 495 bencinskih servisov.

Več iz rubrike

aktualno

»Sezona pekla« za smučarje v EU. Tudi v Sloveniji?

Sneži. Pobeljeni vrhovi nam v pobeljenih dolinah in kotlinah še bolj dražijo domišljijo. Smučanje je nacionalni šport. Vabi k zimskemu užitku. Ampak, v teh dneh se postavlja vprašanje, koliko zimskih…

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

Komentarji: