Peking: Z ZDA dosegli dogovor, da ne bo trgovinske vojne

Kitajska je z ZDA dosegla dogovor, da se državi ne bosta zapletli v trgovinsko vojno, je po vrnitvi s pogajanj v Washingtonu danes v Pekingu dejal podpredsednik kitajske vlade Liu He. Kot je dodal, so se pogajalci tudi strinjali, da se "ne bodo obmetavali s carinami", poročajo tuje tiskovne agencije.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

V skupnem sporočilu za javnost po pogajanjih sta državi v soboto zapisali, da bosta sprejeli učinkovite ukrepe za zmanjšanje ameriškega primanjkljaja v dvostranski trgovini. Kitajska bo občutno povečala uvoz ameriških proizvodov in storitev ter tako pomagala k zmanjšanju tega primanjkljaja in hkrati zadovoljila potrebam domače potrošnje.

Sporočilo sicer ne vsebuje podrobnosti o tem, za koliko se bo povečal kitajski uvoz in kdaj naj bi se to zgodilo, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.

Največji svetovni gospodarstvi sta v zadnjih mesecih zanetili strahove o morebitni svetovni trgovinski vojni, potem ko je predsednik ZDA Donald Trump večkrat opozoril na nesprejemljivo neravnotežje v dvostranski menjavi.

Trump je pred tednom dni vzbudil upanje, da bi strani lahko dosegli dogovor, ko je v tvitu zapisal, da s kitajskim predsednikom sodelujeta, da bi preprečila padec kitajskega telekomunikacijskega velikana ZTE.

Ameriško ministrstvo za trgovino je namreč zaradi spora glede kršenja sankcij proti Iranu in Severni Koreji prejšnji mesec družbi ZTE za sedem let prepovedalo kupovanje surovin oz. sestavin za svoje proizvode na ameriškem trgu. ZTE je moral zato ustaviti proizvodnjo, saj je v ZDA kupoval 40 odstotkov obratnega materiala.

Peking je vrnil udarec s poostrenim nadzorom ameriškega uvoza, s čimer naj bi največjemu svetovnemu gospodarstvu pokazali, kaj pomeni dostop do kitajskega trga.

Več iz rubrike

Komentarji: