Pariz pričakuje 800 novih električnih avtobusov

V boju za manj smoga si pariški javni prevoz obeta 800 novih električnih avtobusov, s katerimi bodo v francoski prestolnici nadomestili dizelske avtobuse.
Fotografija: Pariz že ima eno linijo mestnega prometa, in sicer linijo 341, na kateri vozijo samo avtobusi na električni pogon. RATP ima v svoji floti 4700 avtobusov, od tega 140 na biogoriva, 83 pa električnih. Foto: Reuters
Pariz že ima eno linijo mestnega prometa, in sicer linijo 341, na kateri vozijo samo avtobusi na električni pogon. RATP ima v svoji floti 4700 avtobusov, od tega 140 na biogoriva, 83 pa električnih. Foto: Reuters

Avtobuse, katerih skupna vrednost bo dosegla 400 milijonov evrov, bodo kupili od družb Heuliez Bus, Bollore in Alstom. Gre za največji tak nakup avtobusov v Evropi, s katerim želijo v Parizu predvsem zmanjšati smog.

Nakup 800 novih avtobusov bo potekal v več etapah - med letoma 2020 in 2022 jih bodo prejeli 150, preostale pa postopoma do leta 2050, ko želi Pariz imeti avtobuse le še na biodizelski in električni pogon.

»Gre za velik korak in dokaz naših ambicij, da postanemo vodilni na področju energetske tranzicije v javnem potniškem prometu,« je dejala izvršna direktorica družbe RATP, ki vodi javni prevoz, Catherine Guillouard.

Pariz že ima eno linijo mestnega prometa, in sicer linijo 341, na kateri vozijo samo avtobusi na električni pogon. RATP ima v svoji floti 4700 avtobusov, od tega 140 na biogoriva, 83 pa električnih.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: