Pariz 2019: Prepoved najbolj okolju škodljivih vozil

Na širšem območju Pariza bodo z julijem 2019 predvidoma prepovedali vožnjo vozilom z dizelskim motorjem, starejšim od 18 let, in vozilom z bencinskim motorjem, prvič registriranim pred več kot 21 leti. Za prepoved se je odločil medobčinski svet pariške urbane regije, pred uvedbo pa se bodo posvetovali še s prebivalstvom.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

"Moramo pokazati kolektivni pogum," je po odločitvi o prepovedi vožnje okolju najbolj škodljivih vozil povedal predsednik medobčinskega sveta pariške urbane regije (Metropole de Grand Paris) Patrick Ollier. Pri tem je spomnil, da na širšem območju prometno zelo obremenjene francoske prestolnice vsako leto zabeležijo od 5000 do 6000 smrtnih žrtev zaradi posledic onesnaženega zraka. Lokalne oblasti se bo najprej posvetovale še s prebivalstvom, nato pa mora, da bo prepoved začela veljati, vsak od županov 79 vključenih občin sprejeti še ustrezen odlok.

Prepoved naj bi pokrila dizelska vozila, ki so bila prvič registrirana med 1. januarjem 1997 in 31. decembrom 2000, ter vozila z bencinskim motorjem, prvič registrirana pred več kot 21 leti. V celoti gledano gre za vozila, ki ne izpolnjujejo več evropskih in francoskih pravil glede izpustov trdnih delcev.

Oblasti na kritike in pomisleke odgovarjajo, da bo prepoved prizadela resnično stara vozila, ki se tako ali tako približujejo koncu življenjske dobe.

Pariz z okolico, ki zaradi gostega prometa velja za zelo onesnaženo območje, se s tem pridružuje številnim drugim mestom in velemestom po Evropi.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: