OZS s predlogi, kaj bi se po praznikih lahko odprlo

Med predlogi kozmetični in frizerski saloni, pa tehnične trgovine ...
Fotografija: Frizerstvo Tasič, 16.9.2019, Slovenj Gradec [frizerstvo tasič, slovenj gradec]
Odpri galerijo
Frizerstvo Tasič, 16.9.2019, Slovenj Gradec [frizerstvo tasič, slovenj gradec]

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije predlaga, da se določi nekatere nove izjeme v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Ob tem opozarjamo, da bi vse storitve izvajali ob upoštevanju ustreznih protokolov in priporočil vlade in NIJZ.

“Poudarjamo, da sta varnost in zdravje ljudi na prvem mestu. Ocenjujemo pa, da bi lahko del gospodarstva, sicer v omejenem obsegu, ponovno zagnali že po velikonočnih praznikih. Vse dejavnosti pa bi se morale izvajati v skladu s priporočili vlade in NIJZ,” meni predsednik OZS Branko Meh.
  •  Vsa gradbena dela, ki se izvajajo na zunanjosti objektov, to so poleg zunanjih ureditev še fasaderska dela in dela na strehah. Izjema naj velja tudi za objekte s stanovalci, saj je tovrstna dela možno organizirati tako, da ne prihaja do neposrednih stikov med izvajalci del in naročniki oz. stanovalci.
  • Vse avtoservisne (mehanične, električne, kleparske, ličarske, vulkanizerske) delavnice, saj je potrebno zagotavljati celovito storitev vzdrževanja in popravil vozil, da se zagotovi varnost v prometu.
  • Trgovine s tehničnim blagom, do določene kvadrature, ob upoštevanju navodil NIJZ (omejeno število oseb v trgovini, obvezno nošenje mask in rokavic itd.).
  • Predlagamo, da se pri gostinskih obratih s prehrano začne z možnostjo priprave obrokov na lokacijah in prevzemom hrane potrošnikov pred lokali (take away), skladno s priporočili NIJZ. Prevzemi hrane bi lahko potekali posamično.
  • Predlagamo tudi zagon kozmetične dejavnosti. Storitve pedikure so za določene skupine ljudi, zlasti starejše, nujne (vraščeni nohti, otiščanci). Predlagamo, da se čim prej omogoči odprtje salonov na način, da je v salonu prisotna samo ena stranka. Že sedaj se je v salonih dosledno uporabljala ustrezna zaščitna oprema (tako za izvajalce storitev, kot za stranke), razkuževanje, sterilizacija in čiščenje/prezračevanje.
  • Predlagamo tudi postopen začetek dela v frizerskih salonih, skladno s priporočili NIJZ in ustreznimi protokoli. V salonih, kjer imajo več stolov, naj bo zasedena samo polovica stolov, v primeru majhne kvadrature salona pa naj bo prisotna le ena stranka. Obvezna naj bo uporaba zaščitnih mask, tako frizerja kot tudi stranke. Že sedaj pa imajo tudi frizerski saloni dobro higiensko prakso (redno razkuževanje orodja za večkratno uporabo, uporaba čistih brisač, zračenje itd.).
  • Urejanje in vzdrževanje zelenih površin in okolice - parkovno vrtnarstvo je izrazito sezonske narave, delovišča pa so na prostem in brez neposrednega stika s potrošniki.
  •  Predlagamo tudi odprtje kemičnih čistilnic. S čiščenjem tekstilij se opravlja dezinfekcija tekstilij in zagotavlja higienske pogoje prebivalstva. Upoštevana pa bi bila priporočila glede števila strank v čistilnici.

Več iz rubrike