OZS: Diskriminacija malih obrtnikov in podjetnikov pri sofinanciranju zaščitne opreme

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«, na katerega se lahko prijavijo le mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj 5 zaposlenimi. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije menijo, da je poziv SPS diskriminatoren do manjših poslovnih subjektov, zato zahtevajo, da SPS poziv ustrezno popravi.
Fotografija: Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh ogorčen nad javnim pozivom SPS. FOTO: Suhadolnik Jože
Odpri galerijo
Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh ogorčen nad javnim pozivom SPS. FOTO: Suhadolnik Jože

V okviru Javnega poziva COVID19 za nakup zaščitne opreme bo mikro, malim in srednje velikim podjetjem na voljo skupno 10 milijonov evrov finančnih sredstev za nakup zaščitne opreme, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 7,2 milijona evrov.  Posamezno podjetje bo lahko prejelo do 9.999 evrov pomoči, sredstva pa bodo na osnovi Javnega poziva dostopna preko SPS.

»Sprašujemo se, zakaj mali obrtniki in podjetniki ne bi smeli biti upravičeni do teh sredstev. Treba je tudi vedeti, da so mali obrtniki in podjetniki in samozaposleni najbolj ranljiva skupina, kar pa je SPS očitno prezrl. Verjamemo, da bodo »napako« nemudoma odpravili in omogočili tudi samozaposlenim in podjetjem z manj kot 5 zaposlenimi, da se lahko prijavijo na razpis,« ob tem poudarja Branko Meh, predsednik OZS.


Namen projekta je, tako SPS, zagotovitev ustrezne varnosti zaposlenih in varnega poslovanja malih in srednje velikih podjetij v času epidemije COVID19 oziroma po njej, kot preventiva pred ponovnim širjenjem virusa. V okviru projekta se bo podjetjem sofinanciral nakup zaščitne opreme (pralnih obraznih zaščitnih mask, obraznih zaščitnih mask za enkratno uporabo, zaščitnih rokavic, razkužil, brezstičnih termometrov za merjenje telesne temperature) za zagotovitev ustrezne zaščite pred okužbami in širjenjem virusa COVID19.

»Mar v podjetjih z manj kot 5 zaposlenimi in pri samozaposlenih ni treba zagotavljati ustrezne varnosti?« se ob tem sprašuje predsednik Meh, ki je v zvezi z objavljenim razpisom že stopil v stik z direktorico SPS Majo Tomanič Vidovič. Stališčem in pozivu OZS se pridružuje tudi ZDOPS.

 
 

Več iz rubrike