Orbico z izvršbo nad Agrokor

Največji distributer potrošniškega blaga v regiji, hrvaški Orbico, je sprožil izvršbo, s katero od koncerna Agrokor terja deset milijonov kun (1,35 milijona evrov), je za hrvaške medije povedal lastnik Orbica Branko Roglić, ki je tudi častni slovenski konzul na Hrvaškem. Dejal je, da od decembra lani ne pošilja več blaga v Konzum.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Roglić je danes potrdil, da ima Agrokor 1,6 milijona evrov obveznosti do Orbica, večinoma za cigarete. "Agrokor ne nadzoruje več plačil," je pojasnil za novičarski portal index.hr.

Čeprav dolg Agrokorja do Orbica ni med večjimi, na Hrvaškem ocenjujejo, da bi lahko Roglićeva poteza sprožila plaz izvršb, kar bi bil dodatni pritisk na likvidnost Agrokorja in bi družbo lastnika Ivice Todorića lahko privedla v stečaj.

Agrokor ima več kot dve milijardi evrov obveznost do dobaviteljev, bonitetna agencija Moody's pa je v sredo ravno zaradi omejene likvidnosti koncerna znižala njegovo oceno z B3 na Caa1, obeti pa ostajajo negativni.

Znižanje bonitetne ocene je negativno vplivalo na Agrokorjeve obveznice, katerih cena na berlinski borzi je danes padla na približno četrtino nominalne vrednosti.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: