Opolnomočenje žensk: Slovenija na lestvici visoko

Slovenija se po številnih kazalcih enakosti spolov in vključevanju žensk v družbo uvršča sorazmerno visoko, med najboljše države na svetu. Približno 45 % delovno aktivnega prebivalstva je žensk, a smo od cilja 40 % menedžerk v vodstvu, ki ga je v ukrepih leta 2013 napovedala evropska komisarka Viviane Reding, še precej oddaljeni.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

8. marca, tako kot v približno 100 državah po vsem svetu, tudi v Sloveniji praznujemo Mednarodni praznik žensk. To je dan, ko se spomnimo dosežkov žensk in njihovega boja za enakopravnost – in to ne samo ekonomsko in politično, temveč tudi družbeno. V zadnjih letih so bili narejeni pomembni koraki, ki kažejo pozitivne rezultate na področju zaposlenosti žensk, njihovi zastopanosti v vrhu politike, gospodarstva in na drugih položajih, je ob Mednarodnem prazniku žensk ocenil predsednik vlade dr. Miro Cerar. »Kar pa ne pomeni, da ni prostora za še več izboljšav in priložnosti za zmanjševanje oziroma ukinjanje razlik.«
Na področju enakosti spolov in vključevanju žensk v družbo je Slovenija ena od bolje uvrščenih držav na svetu. Na lestvici, ki temelji na globalnem indeksu varnosti, miru in žensk, se nahaja na odličnem 4. mestu med 152 državami. Indeks ameriškega instituta Woodrow Wilson in Razvojnega programa združenih narodov (UNDP) o ženskah na vodilnih položajih v javnem sektorju Slovenijo uvršča na visoko 5. mesto, takoj za skandinavskimi državami in Kanado.

Po podatkih Evropskega inštituta za enakost spolov smo še vedno najboljša država med novimi članicami na področju enakosti žensk in moških. K uvrstitvi je pripomogel visok delež žensk na položajih odločanja. Izzivov na področju enakosti spolov nam zagotovo ne bo zmanjkalo niti v prihodnje. Kljub dobrim dosežkom na različnih področjih se še vedno kaže težava v neenakomerni delitvi skrbstvenega in gospodinjskega dela. Slovenija sicer sodi med države z visoko stopnjo zaposlenosti žensk in dobro razvitim sistemom javnega otroškega varstva ter podpornih storitev. Država je sicer že naredila določene korake na področju starševskega in očetovskega dopusta, tako da je skrb za otroka nekoliko bolj enakopravno porazdeljena na oba starša.

Delež žensk na vodilnih položajih vseeno nižji

Pexels
Pexels

Analize Evropskega inštituta za enakost spolov (EIGE) pa kažejo, da se je delež žensk na vodstvenih položajih v enem letu vseeno malce znižal. Po zadnjih podatkih jih je bilo na vodstvenih položajih v Sloveniji v letu 2016 le 19 % v primerjavi z 22,9 % leta 2015.

Leta 2014 je Združenje Manager analiziralo 101 največje slovensko podjetje. Rezultati so pokazali, da so bile ženske članice uprav v vsega 27-ih podjetjih, le v 10-ih podjetjih pa je bila ženska predsednica uprave.

Več iz rubrike

Komentarji: