OMV v prvi polovici leta podvojil prihodke in dobiček

Znatna rast prihodkov je posledica pomembno višjih tržnih cen.
Fotografija: OMV v polletju podvojil dobiček. Foto: HEINZ-PETER BADER/Reuters
Odpri galerijo
OMV v polletju podvojil dobiček. Foto: HEINZ-PETER BADER/Reuters

Avstrijska energetska skupina OMV je v prvem polletju letos zabeležila 30,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 124 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček za delničarje je porasel za 95 odstotkov na 2,5 milijarde evrov, je danes objavil OMV.

image_alt
Deutsche Bank v drugem četrtletju z več kot milijardo evrov dobička

OMV je v objavi na svoji spletni strani navedel, da je "znatna" rast prihodkov posledica pomembno višjih tržnih cen.

Dobiček iz poslovanja, očiščen stroškov skladiščenja, je znašal 5,6 milijarde evrov, kar je 156 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pri tem je ta dobiček področja kemikalij in materialov znašal 1,2 milijarde, rafiniranja in marketinga 1,1 milijarde ter raziskovanja in proizvodnje 3,4 milijarde evrov.

Kot mednarodna naftna, plinska in kemijska družba, katere delovanje obsega od pridobivanja ogljikovodikov do trgovanja z naftnimi in kemijskimi proizvodi ter plinom, izpostavljena vrsti tveganj, od tržnih, finančnih, operativnih do strateških, pravijo in dodajajo, da so glavne negotovosti na področju cen surovin, valutnih tečajev ter tudi političnih in regulatornih tveganj.

Rast prihodkov je posledica višjih tržnih cen. Foto: BERNADETT SZABO/Reuters
Rast prihodkov je posledica višjih tržnih cen. Foto: BERNADETT SZABO/Reuters

Rusko vojno proti Ukrajini in z njo povezane sankcije podrobno spremljajo in ocenjujejo učinek na poslovanje. "Motnje dobave ruskih surovin v Evropo bi se lahko odrazile v nadaljnji rasti cen energije v Evropi, ki so se po začasni stabilizaciji na visoki ravni proti koncu drugega četrtletja še zvišale.

Sankcije proti Rusiji in njene nasprotne sankcije bi lahko povzročile motnje v globalnih dobavnih verigah in povzročile pomanjkanje npr. energetskih proizvodov, surovin, kmetijskih pridelkov in kovin ter posledično zvišale tveganje za stroškovno inflacijo," so zapisali.

image_alt
Močan dolar je izbrisal milijarde dobičkov ameriških podjetij

Več iz rubrike